Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Elevii – masinarii de invatat

Posted by admin® pe August 13, 2007

Comunista invatare mecanica inca conduce in scolile autohtone. Profesorii le dicteaza elevilor lectiile, iar acestia fie ca inteleg, fie ca nu, trebuie sa le reproduca cuvant cu cuvant, ca sa obtina o nota cat mai mare sau chiar maxima. Potrivit studiului „Nevoi si prioritati de schimbare educationala in Romania – fundament al dezvoltarii si modernizarii invatamantului preuniversitar“, trei sferturi dintre elevii de gimnaziu si de liceu spun ca dascalii obisnuiesc sa le dicteze la majoritatea materiilor. Intre 50 si 70% dintre elevii de clasa a VIII-a ii acuza pe profesorii lor ca le cer sa recite materia predata la limba romana, matematica, istorie si geografie, des si foarte des. Scenariul se repeta si la clasa a XII-a.

                   

Si in licee, ca si in scoli, profesorii predau, iar elevii trebuie sa memoreze si sa reproduca materia pentru a fi punctati cat mai bine. In timpul orelor, starea generala este cea a elevilor care trebuie sa asculte expunerea si explicatiile profesorilor. In doar 10% dintre cazuri elevii au spus ca, in timpul orelor, ei colaboreaza pentru a rezolva diverse teme sau sarcini. Tinerii se mai plang si de alte neajunsuri. Ei nu stiu cum sunt evaluati decat la limba romana, matematica, istorie si geografie. Modul de notare la educatie civica, limbile straine si filozofie le scapa.  
 

Resimt treptat minusul invatarii mecanice
Daca jumatate dintre elevii de clasa VIII-a considera la inceput ca notiunile predate la clasa pot fi aplicate, practic, in viata de zi cu zi, opiniile lor se schimba radical pana la terminarea liceului. Trei sferturi dintre elevii de clasa a XII-a sunt absolut convinsi ca lucrurile invatate la scoala nu le vor folosi niciodata practic si ca prea putini profesori ii invata sa aplice respectivele cunostinte in viata cotidiana. Profesorii aloca prea putin timp pentru a-i invata sa aplice notiunile predate si nici nu le cer tinerilor sa le coreleze cu notiunile de la celelalte discipline. Acest tip de predare-invatare creeaza mari lacune elevilor. Profesorii predau, iar cunostintele la matematica, limbi straine si educatie civica sunt rar si foarte rar predate  pe intelesul elevilor de gimnaziu si de liceu.

Camelia MATEI

Reclame

Un răspuns to “Elevii – masinarii de invatat”

  1. lorelei said

    Am lucrat 17 ani in invatamant si subscriu la cele consemnate in articol.

    Daca reforma ar fi plecat de jos in sus,si continuturile invatarii nu ar fi elaborate de angajati ai Ministerului care nu au practica la catedra,atunci situatia invatamantului romanesc nu ar mai fi tinat nemultumirilor elevilor,parintilor,profesorilor.

    Din pacate sunt atacati niste oameni care predau,fara voia lor, multe notiuni nefolositoare si neintelese de multi elevi!!!!!

    Cred ca ar fi interesant de aflat ce experienta la catedra au angajatii Ministerului Educatiei ,caci pana acum asa-zisa lor REFORMA s-a dovedit neproductiva .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: