Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Nu „instrainati“ limba romana!

Posted by admin® pe august 12, 2007

de Mariuca ANDRONE 

1970, tabara de copii Homorod, judetul Harghita, tara – Romania
Un grup de elevi intre 10 si 12 ani, din Constanta, participanti la concursul de orientare geografica, s-a ratacit in padurile din zona. Dupa cateva ore de haladuit pe poteci, tancii au nimerit pe drum de tara, ce i-a „condus“ intr-o comuna harghiteana. Bucurie mare pe copii. Nu mai ramanea decat sa intrebe un localnic cum ajung in tabara si deja se vedeau in fata farfuriei de cartofi prajiti, serviti la masa de seara. Dezamagire, insa: niciun locuitor din acel sat nu intelegea si, implicit, nu vorbea romaneste! „Nem tu dom“ („Nu inteleg“) a fost tot ceea ce au auzit elevii constanteni pe ulita principala a satului. „Pe aici ar trebui sa le predea limba romana, cum invatam noi franceza sau rusa“, a concluzionat amarat un pici pistruiat, caruia incepusera deja sa-i chioraie matele de foame. Adica, asa ca o limba straina, m-am intrebat eu? Adica sa „instraineze“ limba romana? Nu am mai avut timp sa imi raspund, pe ulita se ivise masina din tabara. Si imi era atat de foame…
 
2007, statiunea Covasna, judetul Covasna, tara –  Romania
Sincera sa fiu, nu m-am asteptat ca raspunsul la intrebarea ce mi-o pusesem in urma  cu 37 de ani sa il primesc acum de la presedintele tarii. Dar, la fel de sincer, trebuie sa recunosc ca, in conditiile in care seful statului se numeste, temporar, Traian Basescu,  nimic nu este de mirare. Nici macar declaratia conform careia pentru copiii din Covasna si Harghita „trebuie introdus un sistem de predare a limbii romane ca si cum limba romana ar fi o limba straina, pe care incepi s-o inveti“. Afirmatie ce, pe langa faptul ca intra in totala contradictie cu a Romaniei Constitutie, mai are si „calitatea“ de a „instraina“ limba romana de cetatenii… romani.

Asa cum sunt si etnicii maghiari. Si cei din U.D.M.R.-ul lui Marko Bela,  dar si acolitii  U.C.M.-ului lui Laszlo Tokes. Adica cei carora Traian Basescu le-a multumit prin aceasta declaratie pentru faptul ca au votat impotriva demiterii lui la referendum. In fapt, presedintele Romaniei este intr-o continua campanie electorala pe meleagurile patriei. Si daca a reusit Basescu „performanta“ de a-si acumula  capital politic din gunoaie, de ce sa nu o faca si din limba romana. Asa instrainata cum o vrea! Sau, mai corect spus, asa instrainata cum este deja, in conditiile in care predarea limbii romane ca limba straina este deja o practica legiferata in Romania. „Amanunt“ de care presedintele nu avea habar si pe care clasa politica autohtona nu s-a „sfiit“ sa i-l aduca aminte.   

Pana una-alta, seful statului a reusit, din nou si in mod cert, nu pentru ultima oara, sa-si instraineze clasa politica. Cum era de asteptat, reactiile la aberatia prezidentiala nu au intarziat sa apara. „Sifonate“ precum apa minerala bauta de udemeristi inainte a-i atrage atentia presedintelui ca sistemul de instrainare trebuie extins, patriotarde precum ale peremistilor sau conservatorilor loviti in nationalismul de partid, taioase ca ale liberalilor ce i-au reamintit ca P.D.-ul de suflet cotrocenist a votat impotriva prevederii valabila pentru ciclul primar, sfatoase ca ale pesedistilor ce apeleaza la intelepciunea si cumpatarea  (sac!) basesciana si chiar distante asa cum au fost ale vicepresedintelui pedist, Gheorghe Barbu. Dar, ceea ce este mai interesant, presedintele Romaniei a reusit sa-si indeparteze… romanii. Si nu neaparat pe piciul  pistruiat, ajuns acum medic de renume in Iasi, dar pastrand aceeasi senzatie de foame in stomac ori de cate ori isi aduce aminte de episodul de la Homorod, ci pe mai toti locuitorii din celelalte 40 de judete ale tarii. Nu putine au fost reactiile de respingere la auzul declaratiilor prezidentiale. Basescu le cunoaste deja, dar, probabil, spera ca in drumul de intoarcere spre Capitala sa mai „intalneasca“ niste mormane de gunoi. Si, in mare grija prezidentiala, sa le stranga, astfel incat mioriticii entuziasmati sa-l mai voteze pe intaiul gunoier al tarii. Este si aceasta o posibilitate de care presedintele va profita din plin. Dar cine scoate limba romana din gunoiul politic in care a aruncat-o Basescu?!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: