Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Ministrul cu coasa!

Posted by admin® pe August 8, 2007

de Lian VACARENCU

Ministrul Sanatatii ne anunta, nu demult, despre un program national ambitios, de efectuare obligatorie a analizelor medicale de baza de catre fiecare cetatean roman. Ideea este extraordinara, dar, daca nu este bine planificata, poate sa se transforme rapid intr-o initiativa ridicola. Si s-a transformat! Stim toti cat de dificila este efectuarea analizelor medicale in sistemul public, coplesit si slab finantat cum este. Pacientii trebuie sa astepte zile sau saptamani o programare. Cine isi inchipuie ca sistemul acesta poate sa duca la bun sfarsit programul cel nou al ministrului Nicolaescu ori e nebun, ori nu-i pasa!

Prelevand probele acestui „misterios“ program, constatam o dara de incompetenta sub scaunul ministrului Nicolaescu. In prima faza, episodul I al serialului despre „Cum sa ne batem joc de sanatate“ se deruleaza in 22 milioane de plicuri, strecurate pe sub usile asiguratilor. Si cand te gandesti ca (de exemplu) la Constanta un milion de oameni depind de functionarea unui amarat de tomograf, potrivit ar fi sa fie convertite cele 22 milioane de misive in cate doua tomografe pentru fiecare judet. Sa luam aminte! Eugen Nicolaescu si-a inceput campania electorala prematur, dovedind interesul acerb de a semna pe acest colosseum al risipei cu propriul nume. 500 milioane euro vor fi tocate pe ce? Pe clasicele investigatii cu care ne sufoca medicul de familie? Pe simptomele pe care varsam oricum lunar bani in contul C.N.A.S.? Poate ca eu sunt norocos ca nu sufar de nicio boala grava, insa ce ne facem cu cel care s-a „pricopsit“ cu o boala pulmonara ori una cardiovasculara? Discriminare, domnule ministru! „Intepaturile“ pentru care tocati toate aceste milioane si pentru care tot va bateti cu pumnii nu vor putea depista adevaratele probleme ale oamenilor. Medicii, nici macar ei nu sunt de acord. Ii sufocati cu pretentii, insa nu va ingrijiti sa puneti la punct un sistem informatic care sa le ofere posibilitatea de a ridica hartoagele de pe genunchi. In acest timp, domnule Nicolaescu, poporul nu mai are ragaz, pentru ca aici, printre noi, pamantenii, timpul uneori inseamna viata.
                   
Nu numai o data ne-a fost dovedit faptul ca pe scaunele ministeriale sunt postati pietari care nu au nici in clin, nici in maneca cu „materia“ pe care urmeaza sa o conduca. Au venit francezii sa ne faca bine „moca“, insa calaul a zis nu. De ce? Pentru ca nu stie si nu-i pasa de cele 1.000 de persoane care au ramas bolnave doar pentru ca Nicolaescu nu a vrut ca acestia sa fie operati de adevarati profesionisti.  
             
Dupa efectuarea analizelor medicale, pentru valorificarea rezultatelor lor sunt necesare milioane de ore de activitate a medicilor. La ce ar folosi altfel analizele medicale, daca nu s-ar valorifica datele obtinute? Poate ca domnul ministru are ascunsa pe undeva o armata de medici gata sa fie angajati si sa contribuie la reusita programului, dar este momentul sa-i arate opiniei publice si sa ne surprinda cu calitatile sale manageriale, nu-i asa? Apoi, pentru milioanele de diagnostice stabilite vor fi necesare alte tipuri de interventii medicale si de tratamente. Ar fi imbecil si cinic sa i se spuna cetateanului roman: „Stii, esti bolnav de hepatita C, de diabet sau ai o apendicita, dar nu avem bani sa te tratam sau sa te operam, roaga-te Domnului pentru sanatate!“. Luand toate acestea in considerare, il invitam pe domnul ministru la un dialog cu cetateanul, in care sa justifice schema celor 500 de milioane de euro pe care ii gestioneaza. In lipsa organizarii perfecte, toata tevatura are aspectul unei „afaceri“, din care pacientii si sistemul de sanatate nu au mai nimic de castigat. Poate doar unii dintre furnizorii de servicii de laborator, de materiale specifice, substante si reactivi ar avea beneficii concrete. Poate si altii, mai discreti si interesati de sanatate ca de o piata ordinara, generatoare de profit…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: