Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Autoritatea Veterinara contaminata de incompetenta!

Posted by admin® pe august 8, 2007

Tarile membre ale U.E. au inceput sa ia masuri impotriva extinderii febrei aftoase depistate la animalele din cadrul a doua ferme din Marea Britanie. Drept consecinta, Catalunia a plasat sub observatie 48 de ferme de vite, de teama febrei aftoase. Guvernul regional al Cataluniei a anuntat ieri ca are sub observatie 48 de ferme de vite din regiune, care au primit animale provenind din Marea Britanie. Alerta statelor europene i-a contaminat si reprezentantii A.N.S.V.S.A. din tara. Fara sa se informeze cum stam la acest capitol, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a cerut cu titlu obligatoriu sa fie verificate, incepand cu 6 august, toate transporturile de animale care sosesc din Marea Britanie. „A.N.S.V.S.A. a dispus, in urma aparitiei febrei aftoase in Marea Britanie, catre toate Directiile Sanitar Veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, intensificarea masurilor de control a circulatiei animalelor si a produselor de origine animala provenite de la acestea“, se arata in comunicatul remis, ieri, de A.N.S.V.S.A.

                     

Autoritatea a cerut ca toate mijloacele de transport care sosesc din Marea Britanie si transporta animale sau produse provenite de la acestea, sa fie controlate sanitar-veterinar. S-a mers pana la a solicita directiilor sanitare-veterinare din toata tara ca, prin programul de supraveghere pentru aceasta boala, sa fie verificat modul in care se aplica masurile de biosecuritate in exploatatiile de animale autorizate sanitar-veterinar si sa fie recoltate probe pentru examene serologice de laborator. Reprezentantii A.N.S.V.S.A. au tinut sa ne si avertizeze ca febra aftoasa este o boala infecto-contagioasa, produsa de un virus, care difuzeaza foarte repede, pe zone intinse, si afecteaza un numar mare de animale receptive. Cu toate acestea, reprezentantii A.N.S.V.S.A. au insistat sa se specifice ca febra aftoasa nu constituie o amenintare la adresa sanatatii publice. Data fiind situatia de fata, nu numai ca nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii publice, ea nu are nicio sansa sa se manifeste. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta (D.S.V.S.A.), dr. Gheorghe Dinca, nu avem ce verifica! Conform sistemului traces ce se ocupa de monitorizarea comertului intracomunitar nu s-a efectuat nici un fel de import din Marea Britanie catre Romania! Amanunt ce le-a scapat superiorilor lor de la A.N.S.V.S.A.
 

Embargo asupra exporturilor britanice
Importuri de animale sau produse din carne din Marea Britanie nu am avut si nici nu o sa avem parte de ele. Comisia Europeana a anuntat, in aceeasi zi, luni, 6 august, ca exporturile de carne, animale vii si produse lactate provenind din Marea Britanie au fost interzise pentru moment. Virusul febrei aftoase a fost identificat, saptamana trecuta, de serviciile veterinare britanice la o ferma situata in satul Normandy din Surrey, la 50 de kilometri sud-vest de Londra. Imediat a fost pus in aplicare un plan de urgenta, care prevede interzicerea deplasarii animalelor (ovine, porcine, bovine) pe intreg teritoriul tarii. In jurul fermei au fost instituite o zona de excludere temporara pe o raza de un kilometru, o zona de protectie de trei kilometri si o zona de supraveghere de zece kilometri. Din nefericire, ieri, Londra a confirmat prezenta unui al doilea focar de febra aftoasa in apropierea primului, in regiunea Surrey.
 
Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: