Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Trimisi la scoala cu forta… medierii

Posted by admin® pe august 7, 2007

Ministerul Educatiei si-a propus sa ia masuri impotriva abandonului scolar si ne promite ca va trece la fapte. In unitatile de invatamant din comunitatile defavorizate sau aflate in zone cu abandon scolar ridicat, ministerul va trimite mediatori scolari, iar acestia vor trebui sa convinga parintii sa isi dea copiii la scoala si efectiv sa se implice in educatia acestora. Potrivit unui ordin al Ministerului Educatiei, mediatorul scolar trebuie sa asigure participarea tuturor copiilor din comunitate la invatamantul general obligatoriu, incurajand implicarea parintilor in educatia copiilor si in viata scolii si facilitand colaborarea dintre familie, comunitate si scoala. Scolile in care se impune furnizarea serviciilor de mediere scolara  vor fi identificate dupa un set de criterii de tip educational, socio-economic si cultural. 

                   

Mediatorul scolar va fi intalnit in comunitatile unde exista copii de varsta prescolara care nu sunt cuprinsi in invatamantul prescolar si copii de varsta scolara care nu au frecventat niciodata scoala sau care au abandonat invatamantul obligatoriu. Mediatorul nu va ocoli nici comunitatile unde rata abandonului scolar in invatamantul obligatoriu si rata absenteismului scolar sunt ridicate, iar rezultatele scolare ale elevilor sunt slabe. Si daca scoala este multietnica sau este o scoala in care predomina elevi de etnie roma, daca limba de predare este diferita de limba materna sau daca exista comportamente discriminatorii fata de elevii romi, inseamna ca este necesara prezenta mediatorului scolar. Comunitatile cu o rata ridicata a somajului, unde exista multe persoane care nu au acte de identitate si unde elevii scolii provin, in majoritate, din familii dezavantajate vor avea nevoie si ele de un mediator scolar. Ministeriabilii au stabilit si criterii de tip cultural care semnaleaza exigenta medierii scolare. Ele sunt strict legate de cazurile in care comunitatea este multietnica, locuitorii din comunitate folosesc meseriile traditionale ale etniei ca mijloc de supravietuire, accesul la publicatii, librarii, biblioteci, radio, televiziune este redus sau inexistent si nivelul de educatie scolara al membrilor comunitatii este scazut.
 

Indatoriri si responsabilitati pe masura
Mediatorul scolar va trebui sa inlesneasca dialogul dintre scoala, familie si comunitate, sa contribuie la mentinerea si dezvoltarea increderii si a respectului fata de scoala in comunitate si a respectului scolii fata de comunitate si sa monitorizeze copiii de varsta prescolara din comunitate care nu sunt inscrisi la gradinita. Mediatorul trebuie sa tina sub supraveghere copiii de varsta scolara care nu au fost inscrisi niciodata la scoala, propunand conducerii scolii solutii optime pentru recuperarea lor si facilitand accesul acestora la programele alternative de invatamant (inscrierea in invatamantul de masa la cursuri de zi sau la cursuri cu frecventa redusa, includerea in programul „A doua sansa“ etc.). Mediatorul scolar trebuie sa contribuie la deschiderea scolii catre comunitate si la promovarea caracteristicilor etnoculturale in mediul scolar, prin implicarea in organizarea de activitati cu parintii, organizarea de activitati multiculturale si extracurriculare. Mediatorul este menit si sa informeze autoritatile despre eventualele incalcari ale drepturilor copilului si sa sprijine demersurile acestora pentru solutionarea situatiilor respective. Mediatorii nu vor scapa nici de evaluare. Potrivit ordinului Ministerului Educatiei, mediatorii scolari vor fi evaluati anual de catre institutia angajatoare. Evaluarea se va face pe baza raportului directorului unitatii scolare, care trebuie sa cuprinda tipurile de activitati organizate sau la care a luat parte mediatorul scolar, impactul activitatii desfasurate asupra comunitatii si gradul de satisfactie a unitatii scolare, a parintilor, elevilor si a comunitatii.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: