Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Biserica ridica piatra!

Posted by admin® pe August 7, 2007

de Adrian GEORGESCU

Departe de a uni societatea printr-o durere comuna, care, dincolo de culoare sau apartenenta politica, ar fi fireasca, moartea Patriarhului Teoctist a declansat o furtuna din care invingatorii vor iesi mai puternici, iar invinsii vor iesi mai inversunati. Din Bucuresti pornesc, de cateva zile, firele invizibile ale unor jocuri de culise care depasesc intelegerea omului de rand. Pe sticla televizoarelor, analisti politici, reprezentanti ai forurilor bisericesti si ai partidelor, purtatori de cuvant sau simpli bagatori de seama isi arunca parerile in eterul societatii romanesti. Cu ochii pe jumatate inchisi, poporul priveste pe sub genele intredeschise la brambureala televizata si nu mai intelege nimic. Alegerile pentru stabilirea urmasului Teoctistului vor avea loc, cu toate ca respectivul este deja cunoscut. Prea Fericitul dorea sa-si delege atributiile si sa se retraga la Manastirea Cernica, dupa ce Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei Teofan, urma sa-i ia locul. Bun. Stim ce ar fi vrut Inaltul.

Mai stim ca dorea sa evite, din diverse motive, ca urmasul sau sa treaca prin furcile caudine ale Adunarii Nationale Bisericesti. Pe motiv ca… adunarea inaltelor fete bisericesti ar fi „infestata“ cu reprezentanti ai francmasoneriei sau ai diverselor societati sau structuri oculte. Acum, stim ca Biserica Ortodoxa Romana, aidoma altor surate, a luat atitudine, in mod deschis, impotriva oricarei structuri care ameninta – sau care putea deveni, la un moment dat, o amenintare – pentru puterea sa. Prin Hotararea Sfantului Sinod nr. 785/1937, aflata inca in vigoare, reprezentantii Bisericii au definit Francmasoneria stabilind, in acelasi timp, un „plan de actiune“ in mai multe puncte prin care se urmarea castigarea „luptei“. Din primul punct al Hotararii 785 reiese, fara echivoc, ca „Biserica osandeste Francmasoneria ca doctrina, ca organizatie si ca metoda de lucru oculta“. Un al doilea capitol al aceluiasi document stabileste „masurile cele mai eficace de lupta impotriva acestui dusman al lui Dumnezeu“. Punctul 2 consta in „indemnarea intelectualilor romani, care se dovedesc a face parte din loji (masonice – n.n.), sa le paraseasca. In caz contrar, «Fratia Ortodoxa Romana», extinsa in toata tara, va fi indemnata sa izoleze pe cei care raman in loji. Biserica le va refuza prezenta ca membri in corporatiile bisericesti“. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxa Romana si-a stabilit atat scopul, cat si armele cu care lupta pentru atingerea acestuia.

Daca stam sa ne gandim, insa, care este rolul Bisericii in societate, ajungem la concluzia ca predicatorii credintei in Dumnezeu, ai iubirii si iertarii sunt de-a dreptul neinduratori. Ce putem crede cand cei care, de la inaltimea amvonului, ne sfatuiesc sa renuntam la ura si sa ne iubim dusmanul, ridica piatra si o arunca, cu neinduplecata perseverenta, in capul unor societati considerate „oculte“? „Sa ridice piatra cel fara de pacate!“, propovaduiesc preotii in biserici pline de maicute credule si pioase. In cazul acesta, Biserica Ortodoxa Romana a ridicat piatra. Si nu numai atat, dar a si aruncat-o, asteptand sa vada urmarile. Dar piatra nu si-a atins tinta. Francmasoneria nu a disparut. Dimpotriva, a iesit la lumina, transformandu-se, dintr-o societate „oculta“, intr-una „la vedere“, care joaca cu cartile pe masa. Cred in Dumnezeu. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa cred intr-o Biserica a preotilor. Pentru ca preotii sunt – la fel ca noi toti – oameni, adica supusi greselii. Nu mai cred in Biserica, la fel cum nu cred ca razboiul declansat de aceasta institutie va insanatosi vreodata societatea noastra. La fel cum nu cred in pietre.

Reclame

Un răspuns to “Biserica ridica piatra!”

  1. masoneria NU salveaza Romania said

    … si iata ca Biserica este condusa acum de un Mason, dupa cum a „profetit” inca din august Frunzaverde: http://www.memo.ro/news/sfantul-sinod–masoneria–dusman-al-lui-dumnezeu,24974.html – MARE PACAT pentru tara si neamul romanesc …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: