Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Profesorii asteapta banii promisi!

Posted by admin® pe August 2, 2007

Ii numeri pe degete pe dascalii supraveghetori sau evaluatori care si-au primit plata pentru munca prestata in cadrul examenelor nationale. Zeci de cadre didactice, desi au participat in comisiile de la teza unica, capacitate si bacalaureat, acuza ca nu au vazut pana in momentul de fata niciun leu. Situatia este una generala la nivel national. Pe tara, aproape o treime dintre profesorii examinatori de la testele nationale nu au fost platiti. Conducerea ministerului are mai multe explicatii, insa in nici un caz vreuna legata de lipsa finantelor. Fie cadrele didactice nu au depus la timp adeverintele, fie contabilii au intarziat cu cererile de plata – sunt singurele variante vehiculate. Aceleasi pretexte obosite vehiculeaza si Inspectoratul Scolar Judetean. Marian Sarbu, inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, a declarat ca nu sunt probleme cu banii, neajunsul pleaca de la profesori si centrele de contabilitate din cadrul unitatilor scolare care nu depun la timp actele necesare pentru efectuarea platilor.

                   

Daca reprezentantii I.S.J. Constanta tin tira politicii ministeriale de eschiva, sunt si subordonati ai ministrului Educatiei, care recunosc ca situatia neplatii profesorilor supraveghetori va mai dura pana cand vor veni banii necesari de la Ministerul Finantelor. „Probabil ca zilele acestea urmeaza sa fie deschisa o noua linie de finantare pentru 12 miliarde, pe care le-am cerut pe 20 ale lunii“, explica Cristian Alexandrescu, inspector general I.S.M.B. Bucuresti, ce nu tagaduieste, precum superiorii sau alti omologi ai sai, nevoia acuta de bani.  
 

„Norocosii“ au vazut leutii dupa doua luni
Atat Ministerul Educatiei, cat si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta neaga lipsa banilor, declarand vinovata proasta organizare a centrelor de contabilitate din cadrul unitatilor scolare. In timp ce vina se paseaza de la o institutie la alta, un lucru este cert: pentru teza unica, testare ce a avut loc in luna mai, abia incepand cu 20 iulie, o parte dintre profesorii din judet au inceput sa-si primeasca bani. Pentru multi dintre dascali, 10 august este „noul termen“ de lunga asteptare. Potrivit profesorilor de la scolile generale „Ion Minulescu“ sau 37 din municipiu, exista promisiuni de primire a banilor in jurul datei de 10 august. „Am corectat lucrari si la teza unica, si la capacitate, si la bacalaureat, iar pana acum nu am vazut nici un leu. Si nu sunt singura in aceasta situatie. In acelasi timp, am colege care au inceput sa primeasca banii pe 19-20 iulie, pana atunci nu au primit nici ele nimic, indiferent ca au participat la teza unica, care a avut loc in luna mai, fie ca au corectat teste la capacitate sau bacalaureat, ce s-au desfasurat in lunile iunie – inceputul lui iulie“, a precizat un profesor din judet, care a tinut sa-si pastreze anonimatul. Este doar o voce din zecile care s-au saturat de jalnica politica ministeriala ce le plateste efortul cu nimic la un interval din an in Paste.  

Sume ridicole pentru… ore de evaluare
Daca la examenele nationale, un supraveghetor are de primit cate 50 de lei pentru fiecare zi de examinare (fapt ce i-a determinat sa apeleze la greu la micile atentii), iar un profesor corector – 5 lei pentru fiecare lucrare verificata, la teza unica, sumele vehiculate sunt mai mici. Randuiala remunerativa incepe de la o mica atentie, oferita profesorilor evaluatori din fiecare scoala unde s-au sustinut teze cu subiect unic, si sfarseste cu sume un pic mai ridicate in cazul dascalilor din centrele de evaluare. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a cazut de acord sa cedeze din vistierie 120 de lei pentru presedintii comisiilor din unitatile de invatamant unde se desfasoara evaluarile, 60 de lei, membrilor de comisie si 30 de lei pentru asistenti. Ministerul a fost deschis la punga putin mai mult in cazul profesorilor din cadrul comisiilor din centrele de evaluare. Presedintele din centrul de evaluare va fi remunerat cu 200 de lei, in timp ce membrii – cu cate 120 de lei si profesorii evaluatori – cu 2,25 lei pentru fiecare lucrare evaluata. Pentru acesti leuti bugetari, profesorii au fost angrenati intr-o activitate de mai bine de o saptamana. Vorbim de perioada 4-17 mai a.c.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: