Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

A murit fondul de rulment, traiasca fondul de reparatii

Posted by admin® pe august 2, 2007

In urma cu aproximativ o luna, Guvernul a aprobat Legea nr. 230 din 6 iulie 2007, prin care fondul de rulment, o data obligatoriu, a devenit doar un fond optional. Locul acestuia a fost luat de fondul de reparatii. Daca proprietarii au tendinta sa topaie de bucurie la auzul acestei vesti, ar fi mai bine sa se gandeasca de doua ori. Suma pe care o vom da la bloacefondul de reparatii, cel care a devenit obligatoriu, nu mai poate fi returnata ca in cazul fondului de rulment. Cu alte cuvinte, fondul de rulment este o suma pe care proprietarii o depun anticipat la asociatie in vederea platilor catre furnizori, pe cand fondul de reparatii este suma folosita exclusiv pentru construirea, consolidarea sau modernizarea imobilelor. Presedintele  Uniunii Asociatiilor de Proprietari (U.A.P.), Marcel Dragu, e de parere ca aceasta noua lege are lucrurile ei bune, dar si multe norme mai putin reusite. „Fondul de rulment este indispensabil, chiar daca nu mai este obligatoriu. Pot spune ca este un strict necesar.

                      

Banii pe care proprietarii ii dau pentru fondul de rulment pot fi recuperati de proprietar daca acesta se muta. Fondul de reparatii este o suma care se depune la asociatie, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi. De asemenea, trebuie retinut ca din aceasta suma nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile“, a mai spus Dragu. Daca pana acum legislatia prevedea ca adunarea generala poate decide daca asociatia va avea o rezerva pentru reparatii, pe viitor, fondul nu mai este facultativ, iar cota neplatita a fiecarui apartament se va constitui in debit specificat in mod expres pe fisa de intretinere.
 

„Proprietari cu mentalitate de… chiriasi“
Proprietarilor ar trebui sa le fie mai bine iar pentru conducerea asociatiilor de proprietari mai usor sa remedieze defectiunile, avariile, etc. Pe de alta parte, locatarii resping fondul de reparatii, pe de alta, uita ca sunt proprietari si ca intretinerea apartamentelor si a spatiilor comune din blocuri cade exclusiv in sarcina lor. Marcel Dragu, presedintele U.A.P., spune ca in timp ce in Uniunea Europeana chiriasii au mentalitate de proprietari (ingrijesc spatiile din jurul blocului, trotuarele etc.), la noi, proprietarii au mentalitate de chiriasi. „Romanii s-au invatat sa obtina totul de la stat. In domeniul acesta, pot spune ca suntem in urma fata de europeni, nu cu 50 de ani, asa cum s-a prognozat, ci cu cel putin 100“, a conchis Dragu. Remedierea defectiunilor la instalatiile comune din bloc este obligatia asociatiei de proprietari, la fel cum reparatiile din apartamente ar trebui sa-i priveasca pe proprietari.

Ioana PAIDOS

Reclame

45 răspunsuri to “A murit fondul de rulment, traiasca fondul de reparatii”

 1. marcu mioara said

  m ar interesa daca se mai plateste fondul de rulment si daca este obligatoriu sa mai platesc instalatorii

 2. doina said

  buna ziua va rog sa-mi spune-ti daca am inteles bine fondul de rulment nu mai e obligatoriu ? daca nu mie de ce-mi cere in continuare fond de rulment si sunt trecuta ca restanta cu acest fond . cel pe care-l am ce se poate face cu el asociatia . se poate lua din el ( am inteles ca acum const. fond de reparatii ) daca am defect o teava la baie se poate lua din acel fond . deci sunt obligata sa-l mai platesc . multumesc

 3. Soledad said

  „Fondul de rulment este indispensabil, chiar daca nu mai este obligatoriu. Pot spune ca este un strict necesar.”Sunteti confuzi,pana la urma trebuie sa platim fondul de rulment sau retinerea lui de catre asociatie este abuziva?

 4. roxana said

  Fondul de reparatii este obligatoriu,dar cum ne sunt justificati banii pe care ii dam?se taie o chitanta si gata…ar trebui sa ii verifice cineva pe domnii „administratori”.Locatarilor li se spune k trebuie platit si cand li se cere o dovada care sa evidentieze in ce scopuri s au folosit acesti bani,spun k pt „reparatii”.

 5. Tina said

  Buna ziua,
  Sunt oripilata, la noi in bloc se cere fond de reparatii 20 ron/luna, sunt 110 apartamente, dar blocul arata oribil! practic lunar se strang 2200 ron, anual 26400 ron, o suma colosala…de parca ar zugravi blocul anual… administratorul a depus banii in banca si isi incaseaza frumos dobanda, despre care nu lamureste pe nimeni. Problema mea este ca nu mi se explica cum s-a ajuns la stabilirea acestei sume, devenita obligatorie, iar cand ramane restanta primesc si o majorare gen amenda ptr ca nu am platit-o la timp.exista o lege care ma obliga la acest fond de reparatii, si automat la al face boss pe cel care incaseaza dobanda acestor bani. Ma simt abuzata financiar de catre o lege idioata! Astept raspuns pe adresa tina_costea@yahoo.com. Multumesc.

 6. elena said

  buna ziua
  am o intrebare sunt chirias intr-un bloc de apartamente apartamentul in care locuiesc l-am inchiriat de la proprietar intrebarea mea e eu ca chirias sunt obligat sa platesc fondul de rulment si cel de reparatii?si daca da fondul de rulment ar trebui sa mi se restituie mie ca chirias cand ma mut? in contractul care l-am incheiat printr-o agentie imobiliara nu specifica nimic de genu asta
  merci

 7. Andreea M said

  Buna ziua!
  De curand am cumarat o locuinta si vechiul prorpietar a platit acest fond de rulment. Cf legii ar trebui sa i se plateasca ultima intretinere sau sa i se restituie daca plateste intretinerea. Intrebarea mea este : eu sunt obligata sa il platesc sau pot sa ma opun platii (pt ca nu mai este un fond reglmenetat de lege)? Vecinii care stau de peste 10 ani spun ca ei au platit in jur de 1000 ROL (1 ban RON) cand s-au mutat prima data si deci in contul lor nici nu mai este vorba despre o contravaloare reala a intretinerii actuale. Mentionez ca in prezent fondul de rulment are val de 170 RON .
  Va multumesc antiicpat pt raspuns!

 8. Adela said

  Fondul de reparatii este utilizat pentru cei care nu platesc cota parte din reparatie. Se executa o lucrare la nivel de scara imediat apar afirmatii de genul ,, am pensie mica si nu pot plati in intregime reparatia”. De ce sa fiu penalizata daca atunci cand apare avaria mi se spune atat costa lucrarea / total si atat revine / apartament. Va spun eu pentru ce este fondul de reparatii: asa cum semnala cineva mai sus pentru imbogatirea administratorului si a presedintelui de asociatie. Sa se schimbe legea. La asociatii sunt numai pensionari care isi rotunjesc veniturile prin afaceri ilicite.

 9. marcia said

  Buna ziua!

  Stiti cumva timp de cate luni se strang acei bani de fond de reparatii.Adica la ce suma trebuie sa se ajunga.Deja de 3 luni platesc 20 Ron pe luna.Multumesc

  • Administratorul said

   Desi au trecut luni bune, va raspund:

   Fondul de reparatii se adopta in sedinta Adunarii Generale de la inceputul anului si se stabileste in functie de cota parte indiviza a fiecarui apartament. urmand sa fie incasata, esalonat pe parcursul anului.

  • Fondul de reparatii este un sac fara fund ,in care o sa aruncati lunar cate 20 lei ,bani pe care nu o sai mai vedeti vre-odata returnati ,dar vor fi depusi la banca intr-un cont ,iar dobanda va fi incasata de presedinte si eventual administrator..

 10. Administratorul said

  Doamna/domnisoara Ioana PAIDOS

  Am dat intamplator peste articolul dvs. si vreau sa va spun ca duceti lumea in eroare. Fondul de rulment este obligatoriu in continuare.
  Ca sa nu spuneti ca vorbesc aiurea, iata legea:

  Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:

  „Art. 46. – Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari”.

  Deci se face referire la fonduri, care sunt reglementate de normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007, reunite in HG 1588/2007, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18 ianuarie 2008

  Art. 24. (1) – În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime”

  Deci este obligatoriu dar in limitele legii si a hotararilor luate in adunarea generala unde se poate lua hotararea si de a aplica penalizari pentru neplata la timp a fondului de rulment. Fondul de rulment este necesar pentru efectuarea cheltuielilor de catre asociatie catre furnizori de utilitati si servicii, salarii, taxe, impozite pana la afisarea listei de plata si apoi pana la achitarea cotei de catre proprietar.

  • nicoleta- jurist said

   Guvernul a aprobat Legea nr. 230/6.06.2007, prin care fondul de rulment, odata obligatoriu, a devenit doar un fond optional.In cazul in care exista acest fond de rulment acest
   fond de rulment constituit se utilizeaza numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare. Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se reintregeste lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs, avand ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, urmand ca viitorul proprietar, membru sau nu al Asociatiei, sa achite fondul de rulment corespunzator cheltuielilor aferente lui.

  • nicoleta- jurist said

   Daca proprietarii in Adunarea Generala nu mai doresc constituirea
   fondului de rulment sau daca se opteaza pentru o varianta de genul: proprietari
   cu fond de rulment si proprietari fara fond de rulment (chiar prin restituire
   ulterioara la cerere) atunci pentru proprietarii fara fond de rulment termenul
   de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari nu mai
   poate fi de 15 zile calendaristice de la data afisarii ci de cel mult 5 zile
   calendaristice de la data afisarii listei de plata dupa care, in caz de neplata,
   dupa 30 de zile, se aplica penalizari conform sistemului propriu al asociatiei.

   • lupu nicoleta said

    buna ziua ma numesc nicoleta lupu si ma judec cu asociatia ptr niste penalizari.am o intrebare.este normal sa mi se puna penalizari la 1,2,3,6,17 zile intarziere de la data scadenta?nu putea administratorul sa i-a din fondul meu de rulment sa-mi achite intretinerea?va rog mult sa-mi raspundeti

 11. alex_iq2004 said

  buna ziua am si eu o intrebare locuisc intr-o locuinta data de stat si administratorul blocului a afisat fond de reparati si fondul de rulment este legal acest lucru ?va multumesc…..

  • nicoleta- jurist said

   nu

  • nicoleta- jurist said

   sa justific raspunsul, fondul de rulment nu mai este obligatoriu,dar in termen de 5 zile de la afisarea listei cu cotele de intretinere, trebui sa efectuati plata cotei, in schimb fondul de reparatii se plateste oblgatroriu de catre chirias numai in cazul in care s-a stipulat in contractul de inchiriere, altfel plata revine propietarului.

 12. alex_iq2004 said

  si inca ceva eu patesc chirie la acest apartament deci sunt chirias care sunt obligatile chiriasului si al propietarului in acest caz?

 13. Administratorul said

  Referitor la mesajele dvs.:
  – pentru a lamuri situatia cu fondul de reparatii, este important ceea ce scrie in contractul dvs. cu firma de stat, asa ca, stiu ca detestati acest lucru, citi cu atentie ce scrie la drepturi si obligatii ;
  – in cazul fondul de rulment, daca in contract nu este prevazut cui ii revine sarcina achitarii, il puteti plati dvs. (solicitati chitanta separata administratorului), iar in momentul in care va mutati de acolo, faceti o cerere prin care solicitati recuperarea integrala a sumelor pe care le+ati platit.
  – nu acelasi lucru este valabil si in cazul fondului de reparatii. Conform legii, acesta nu poate fi restituit, indiferent ca este platit de chirias sau proprietar.

 14. mihaela said

  Buna Ziua,daca sunt la zi cu intretinerea pot fi data in judecata pentru neplata fd. rulment si reparatii. Administratia nu-i obligatat sa anunte intai verbal,in sedinte si apoi sa-mi dea termen 15 zile?Cum ii pot forta sa vad consumarea ac. fd. reparatii si sedinta cand au stabilit? In principiu care e pretul la apa canal?(poate fi ac. cu pret apa calda, rece ?)
  Multumesc

 15. Doamna Mihaela

  Asociatia va poate da in judecata si pentru restantele inregitrate la fondurile amintite de dumneavoastra, chiar daca intretinerea este la zi.
  In legea 230/2007 si in HG 1588/2007 nu se prevede obligativitatea conducerii asociatiei de proprietari/locatari de a va soma, ci doar se spune ca dupa 90 de zile Asociatia va poate chema in instanta.
  Pentru a vedea data si sedinta in care s-au luat acele hotarari, puteti face o cerere scrisa catre Presedinte, care sa vadea numar de inregistrare in care cereti copie dupa ORICE DOCUMENT al asociatiei.
  Daca nu vi se raspunde in termen de 30 de zile, puteti face reclamatie la primarie si, chiar actiona in instanta.

 16. mary said

  buna as avea si eu o intrebare daca poate cineva sa-mi rspunda.daca sunt plecate din tara si am un ap nelocuibil sunt obligata sa platesc fondul rulment?

 17. carmen said

  fondul de rulment, fondul de reparatii si alte fonduri inventate de sistemul comunist ce ne mai curge inca in vene (alea mai batrane) cred sunt furturi cu chitante. Cei ce strang fondurile astea nu le afiseaza niciodata pe tabelele de intretinere. DE CE oare? De furat. Si legislatia este si va fii tulbure intr-o tara tulburata. Trist.

 18. Cotzofana said

  fondul de reparatii trebuie sa fie trecut pe chitanta separat de cea de intretinere lunara

 19. Cotzofana said

  va multumesc

 20. adriana said

  locuiesc intrun apartament si am restanta de 230 lei iar fondul de rulment este de 250 lei, iar cu toate astea mi sa pus penalizari in valoare de 20 lei pt o luna de neplata .cat sunt penalizarile,10%??este corect sa platesc aceste penalizari in acest caz?Ce ar trebui facut? Va rog frumos sa primesc raspuns numele:Adriana

 21. adriANA said

  va rog frumos sa primesc raspuns…….

 22. anca said

  asi vrea va rog sa stiu daca mai plateste cineva fondul de rulment 7 mil. pe an ? va rog raspundeti?

 23. anca said

  In cazul in care blocul este nou si locatari sint chiriasi la stat este normal sa platim o suma asa mare?

 24. firzefir said

  Nelamurire…daca stau in chirie si vad ca pe langa cheltuieli intretinere am 100 de lei fond rulment si inca 123 fond reparatii….eu ca platesc si ce nu?!

  • anca said

   FONDUL DE REPARATII ESTE SEPARAT FATA DE FONDUL DE RULMENT IN CONCLUZIE TREBUIESC PLATITE AMANDOUA..ASTA DACA SE SPECIFICA IN CONTRACTUL DE INCHIRIERE .

 25. firzefir said

  *ce

 26. Maria said

  Doresc sa stiu cum imi pot recupera fondul de rulment dupa ce am vindut apartamentul,si in cit timp? multumesc celui care poate raspunde

 27. Ella222 said

  Traim vremuri cumplite.Se tot fac legi,legi care sa ne mai bage mina in buzunar,dar legi care sa ne apere de administratori necinstiti,nu toti,dar majoritatea ,nu se fac.
  Daca astia ne fura si nu avem cum sa ii controlam si nu avem unde sa sezizam de ce ne fac,pentru asta nu sint legi!
  Am sa va spun de ce sint asa suparata.
  Ca in majoritatea blocurilor si noi avem o echipa de oameni pusi pe treaba.
  In folosul lor,normal.
  Deci eu am fost una dintre cei care am insistat pentru constituirea unui fond de reparatii.
  S-a constituit,ne iau bani luna de luna si atunci cind sint ceva reparatii de facut,le platim si pe acelea ca si cind nu am avea un fond de reparatii si platim in continuare si fondul.
  Vazind asta am decis ca nu mai cotizez,din moment ce platesc si reparatiile si in continuare si fondul.Ei bine acum ma trece cu fondul ca restantiera.
  Ba mai mult,casierul spune senin ca il foloseste ca fond de rulment.
  Daca or fi pe undeva,ca D-sul nu depune fondurile sau vreun ban al asociatiei la CEC.
  Deci pe mine,pensionara care incerc sa imi apar banii de acesti oameni fara legi,ma pot penaliza si da in judecata,dar pe ei nu.
  Felicitari,va fi vai de noi,pentru ca astia sint uniti si nu ai unde sa ii reclami,nu te asculta nimeni.
  As dorii totusi sa stiu ce spune legea ,daca nu e decis in adunarea generala sa fim trecuti la restanta,penalizati pentru acest fond ,e drept asa ceva?
  Pina la urma,nu inteleg de ce sa fiu obligata sa platesc acest fond din moment ce oricum platesc si reparatiile.
  Va multumesc pentru rabdare si intelegere

 28. dana said

  buna ziua ,
  as dorii sa stiu ce suma trebuie platita pe an pt fondul de rulment la un ap 64m2 ,3 persoane.daca este obligatoriu si cum se calculeaza multumesc

 29. aura said

  in consecinta , fondul de rulment este obligatoriu ? DACA NU, UNDE SCRIE ?

  • ionel said

   FONDUL DE RULMENT NU MAI ESTE OBLIGATORIU.ESTE OPTIONAL.DE ANUL TRECUT SA ABROGAT LEGEA.ORICUM NU PREA ERA LOGIC ACEST FOND DE RULMENT DIN MOMENT CE PLATEAI SI PENALITATI DACA NU AVEAI PLATIT LA ZI INTRETINEREA

 30. takacs said

  daca e optional atunci e optional si apa calda si gazele etc.,cereti fondul inapoi si mai vedeti din ce plateste asociatia facturile.
  de exemplu facturile pe luna ianuarie 2013 se platesc din incasarile facute in 26 februarie doar ca la prima „strigare” nu se incaseaza toti bani uni prorietari primind salariul in 15 a lunii si deeaceea vor plati in 15 martie intretinerea,deci intrebarea este din ce plateste administratoarea facturile pe ianuarie daca ea nu incaseaza nici 45-50 la suta din liste in 26 februarie si daca scadenta a facturilor este 28 februarie?
  degeaba spuneti ca voi platiti la timp si naveti nevoie de fond de rulment nu se poate plati facturile partial si penalizarile puse in carca celor care platesc in 15 martie,este 30 de gratie de la data scadenta a platilor intretinerii,asa e si la factura de curent doar ca mai nou nu scrie acest lucru pe factura.
  Cel mai simplu si corect este sa luati chitantele din 2012 si sa vedeti cea mai scumpa luna,si sa o comparati cu fondul de rulment daca fondul depaseste luna cea mai scumpa atunci aveti destul si puteti sai explicati administartorului ca aveti suficient fond sa va acopere o luna anterioara de intretinere

 31. oana said

  Ca si chirias sunt obligata sa platesc fondul de reparatii?

 32. Voicu Valentin said

  Administratoru la noi in bloc a preluat noul post in 2010.Inaintea lui a fost alt administrator care a furat bani din acest fond.Desi aveam bani suficienti la fond noul administrator ne-a trecut pe toti pe zero si a spus sa incepem sa-i dam din nou bani la fond.Nu este correct,ce pot face in aceasta situatie pentru ca eu m-am saturat sa dau bani la fond unor hoti.Este sau nu obligatoriu acest fond si daca eu platesc luna de luna correct intretinerea de ce sa ma mai oblige sa platesc acest fond pe care il fura administratoru cu buna stinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: