Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Elevi constanteni, invingatori la NASA

Posted by admin® pe August 1, 2007

Doua echipe de tineri constanteni formate din 12 fete si 12 baieti de la Centrul de Cercetari al Elevilor au participat, in perioada 18-28 iulie a.c., pentru obtinerea Marelui Trofeu al Competitiei Finale a concursului „International Space Settlement Design Competition“, organizat de NASA. Nu numai ca Romania a fost singura tara reprezentata in America de doua grupe, dar s-a intors si invingatoare. Dupa 43 de ore de lucru, echipa baietilor a reusit castigarea Marelui Trofeu. Elevii constanteni de la liceele „Ovidius“ si International de Informatica si Colegiul National „Mircea cel Batran“ si afiliati Centrului de Cercetari al Elevilor (de pe langa Fundatia Academica „Alumni“ a Colegiului National Mircea cel Batran) s-au deplasat in aceasta perioada in Statele Unite la Houston – Texas, pentru finala concursului „International Space Settlement Design Competition“. Elevii au fost insotiti in tot acest rastimp de profesorii Radu Dragomir si Ion Bararu (coordonator al Centrului de Cercetari). Cei doi dascali au avut si ei un rol important pe tot parcursul concursului. Timp de doua zile, fara pauze, ei si-au dus la bun sfarsit functia de consultanti („advisor“).

Desi separati, au castigat!
Nu putine au fost ocaziile de interventie ale profesorilor, si aceasta din cauza dificultatii de comunicare dintre tinerii. Adolescentii, precum chiar ei au declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, au intampinat probleme de relationare. Ei s-au lovit de barierele de limba si de nivelul de cunostinte autohton cu mult mai avansat decat cel al strainilor. Nu numai ca au fost datori sa compuna in 48 de ore un proiect privind formarea reala a unei comunitati umane pe Planeta Marte, ei au avut o piatra si mai grea de incercare. Desi cele doua echipe din Constanta se asteptau ca vor conlucra, nu a fost asa. La fata locului, competitorii au fost grupati in patru „Companii“ multinationale. Spre dezamagirea profesorilor constanteni, cele doua echipe au fost despartite. Echipa de 12 fete a fost grupata cu 12 elevi americani din Orlando, Florida, si 12 elevi din Punjab, India, alcatuind Compania „Vulture Aviation“. Iar baietii au fost cuplati cu 12 elevi din Durango, Colorado, si 9 elevi din Maldonado, Uruguay, si 3 elevi australieni, pentru a forma Compania „Grumbo Aerospace“.  „Tara noastra a fost impartita in doua echipe. Lucru care mie mi s-a parut nedrept. Taria concursului, fapt recunoscut si de organizatorii competitiei, a constat in prezenta fetelor si baietilor nostri. Romania a stat insa bine si-n aceasta noua configurare“, a precizat Ion Bararu, putin dezamagit de faptul implinit pe taram american. Separati, ei au trebuit sa elaboreze proiectul «Bradburyom – Mars Settlement»“ in timp de 43 de ore, pe baza unor cerinte foarte stricte propuse de fondatorii concursului: Anita Gale, Dick Edwards si Rob Kolstad; iar baietii l-au dovedit.    
 

Originalitatea le va fi recunoscuta
Chiar daca totul s-a intamplat pe taram strain, ceea ce este al nostru, aici va ramane. Proiectul tinerilor, de peste 400 de pagini, va fi cat de curand brevetat la O.S.I.M., fiecarui tanar urmand sa-i revina cate un brevet de inventie pe cate o parte din lucrare. Proiectul, calculat in termeni reali, constituind o alternativa viabila la o asezare umana, va fi luat de bun si de catre reprezentantii NASA, in vederea teraformarii planetei Marte.  Plecarea tinerilor si succesul acestora a fost posibil numai cu sprijinul financiar al Primariei Constanta. „Acest rezultat de exceptie al elevilor constanteni este datorat calitatilor lor individuale, pregatirii lor scolare pluridisciplinare, puterii lor de munca si a spiritului de sacrificiu si, nu in ultimul rand, sponsorilor si comunitatii locale, Primariei si Domnului Primar Radu – Stefan Mazare, carora profesorii si elevii le multumim din toata inima“, au tinut sa declare reprezentantii Centrului de Cercetari al Elevilor din Constanta, pentru care directorului Colegiului National „Mircea cel Batran“, impreuna cu membrii centrului, va incerca sa obtina statutul de Centru de Cercetare Stiintifica. Tinerii au dovedit ca centrul merita un asemenea statut, mai este necesara o expertiza universitara si una financiara, ce se bazeaza exclusiv pe sprijinul banesc al comunitatii.      

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: