Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Smantana de… portelan!

Posted by admin® pe Iulie 30, 2007

Vremea deosebit de calda altereaza toate alimentele transportate sau depozitate necorespunzator. Cu toate acestea, agentii comerciali nu dau doi bani pe faptul ca unul dintre produsele comercializate poate provoca toxiinfectii alimentare destul de grave. In acelasi context, mai multi constanteni au facut plangeri la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, reclamand calitatea indoielnica a unui sortiment de smantana. Produsul, Smantana 20%“ preambalata la recipiente de 1 kg prezenta doua straturi de natura diferita: primul strat asemanator produsului natural de smantana, iar cel de al doilea fiind total diferit de restul continutului. S-au prelevat esantioane din mai multe magazine din produsul reclamat si in conformitate cu Raportul de Incercari emis de laboratorul Larex Constanta, a rezultat ca produsul este neomogen, cu doua straturi clar separate, ce au consistenta diferita. Primul strat prezenta consistenta vascoasa – untoasa, pe cand cel de al doilea strat era prezentat ca o masa omogena, compacta, cu aspect de portelan (de consistenta albusului de ou fiert), gust si miros slab exprimat, usor acrisor de fermentatie lactica.

                    

Continutul de grasime variaza de la 48,44%, pentru primul strat, la 4%, pentru cel de al doilea. Smantana 20% este produsa de S.C. „Multicom Grup“ S.A. Constanta. Lotul de produs reclamat si constatat la comercializare a fost interzis, iar producatorul a fost amendat contraventional cu 3.000 lei. Inspectorii O.P.C. au facut apel la populatie in nenumarate randuri ca, atunci cand cumpara un produs lactat, sa ia in vedere modul de prezentare al ambalajului. Daca acesta este bombat, inseamna ca a inceput procesul de fermentare. Totodata trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atat in magazin, cat si acasa. Data valabilitatii trebuie verificata la orice produs alimentar cumparat, iar daca exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, produsele trebuie refuzate. De asemenea, nu trebuie sa cumparam lapte si produse din lapte din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa justificam tranzactia comerciala, riscand astfel sa achizitionam un produs nesigur, care ne poate afecta sanatatea.

Ioana PAIDOS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: