Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

M.Ap.N. ameninta „B.A.E. Systems“ cu procese

Posted by admin® pe Iulie 30, 2007

Aflat la Constanta, Ministrul Apararii Nationale, Teodor Melescanu, a anuntat, sambata, ca cele doua fregate achizitionate din Marea Britanie, in urma cu trei ani, de statul roman vor incepe sa fie modernizate imediat dupa ce va fi finalizat contractul cu compania „B.A.E. Systems“, prim contractor al Ministerului britanic al Apararii. „Problema care a dus la intarzierea dotarii fregatelor a fost maniera de redactare a contractului de cumparare, acesta avand o interpretare juridica, ceea ce a pus statul roman in dificultatea de a le moderniza. Ultimul termen primit pentru finalizarea contractului este sfarsitul anului in curs, daca nu vom reusi sa ajungem la o intelegere va trebui sa ne gandim la o alta varianta, precum trimiterea in judecata a companiei «B.A.E. Systems»“, a Spus ministrul Apararii. Melescanu a concluzionat ca, in ciuda modului interpretabil de redactare a contractului, procesul de dotare a fregatelor a continuat, in curand una dintre acestea urmand sa fie dotata cu un elicopter. Avand in vedere faptul ca statul roman detine doua fregate specializate in lupta submarina, ministrul Apararii a sustinut ca instruirea echipajelor acestora trebuie sa se realizeze avand la dispozitie un submarin.

                 

De aceea, ministrul Teodor Melescanu a anuntat ca, in perioada urmatoare, se va face o testare a submarinului „Delfinul“, in urma careia se va decide repunerea acestuia in functiune chiar in acest an, insa numai in conditiile in care Ministerul Apararii Nationale va detine banii necesari.
 

Ministrul apararii vrea sa distruga munitia expirata
fregata    In maxim 10 ani, toate depozitele dezafectate de munitie ar trebui distruse, din cauza ca reprezinta un real pericol pentru populatie. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, sambata, ca una dintre prioritatile oficiale a fost identificarea terenurilor care s-ar preta construirii celor cinci spitale regionale, din terenurile apartinand M.Ap.N. Conform acestora, Ministerul detine imobile care ar putea fi introduse in circuitul economic in baza unor proiecte ale autoritatilor locale. El a mai declarat ca exista sute de  depozite de munitie care trebuie distruse, intrucat reprezinta un pericol pentru populatie. Melescanu a precizat ca, desi este vorba de munitie veche, expirata, acestea contin explozibil si substante periculoase. El a spus ca a prezentat Guvernului o nota prin care sa se asigure finantarea unui program pe zece ani in valoare totala de 400 de milioane de lei pentru dezafectarea depozitelor de munitie, iar pana in prezent s-a obtinut aprobarea sumei doar pentru acest an. Ministrul Apararii spune ca s-a apelat inclusiv la varianta incheierii de contracte cu fabrici specializate, care sa preia aceasta munitie si sa fie preluate materialele ce mai pot fi refolosite.

Adrian GEORGESCU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: