Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Furam putin, dar des!

Posted by admin® pe Iulie 25, 2007

de Adrian GEORGESCU

Frauda.

Termenul, inexistent parca inainte de decembrie 1989, si-a facut loc in dictionarele limbii romane, in limbajul de zi cu zi si in mentalitatea mioriticului, indiferent de nivelul sau de trai sau de coloratura politica. Frauda – in speta deturnarea de fonduri, folosirea acestora in scopuri ilicite sau aiurite – a devenit unul dintre motoarele care ajuta la „bunul mers“ al treburilor pe plaiurile romanesti, alaturi de mult mai uzitata spaga si de „mica atentie“. Nici integrarea intr-o Uniune Europeana a bunului simt nu a reusit sa modifice ceva, nici la Bucuresti, nici la Dorohoi si, bineinteles, nici la Constanta. Nici nu avea cum, o jumatate de an nu poate forma sau schimba mentalitati impamantenite de sute de ani. O parte din banii aruncati, de la inaltimea estradei europene, de impersonalele structuri comunitare, bani pe care Romania ar trebui sa-i foloseasca pentru spalarea namolului in care se zbate de aproape douazeci de ani, se „topesc“ (la propriu si la figurat) in gaurile negre, nascute de o economie aflata in vesnica stare de tranzitie. 

Numeroase institutii, organisme si oficioase guvernamentale au fost infiintate cu unicul scop de starpire a fenomenului. O gramada de „infractori cu gulere albe“ (supranumiti astfel pentru a se diferentia, vezi bine, de infractorul prost, care nu e in stare sa fure mai mult de o gaina si un stiulete de porumb) au intrat in vizorul diversilor procurori ai diverselor Parchete, sute de rechizitorii au „impodobit“ sute de birouri, in ideea ca „volumul creste prestatia si ridica prestanta“. Pentru ca tot vorbim de volum de munca, ne amintim ca, in 2006, Romania a condus detasat in evidentele europene de lupta impotriva furtului din banii comunitari. Astfel, raportul inaintat de Oficiul de Lupta Antifrauda (O.L.A.F.) Comisiei Europene a pozitionat tara noastra pe primul loc in ce priveste numarul dosarelor de fraudare a banilor trimisi de Uniunea Europeana in conturile romanesti. Mai exact, nu mai putin de 188 de rapoarte ale institutiilor autohtone au intrat in statisticile comisarilor comunitari, rapoarte care denuntau deturnarea sumei de 405 milioane euro. Cu toate acestea, numai 5,471 milioane euro au fost probati de anchetatorii romani, ceea ce inseamna… 1,35% din suma amintita. Cu alte cuvinte, suntem buni… la acuzatii, la sesizari si la intocmit dosare. Partea grea vine abia cand acestea ajung pe mana judecatorilor. Din diverse motive, unele doar de ei cunoscute si intelese, magistratii Tribunalelor, ai Curtilor de Apel sau ai altor asemenea „organe“ se pronunta cu o blandete care-i scoate din sarite pe procurori.
                   
Numai Departamentul de Lupta Antifrauda (D.L.A.F.) a finalizat, anul trecut, 82 de controale, consilierii „instrumentand“, in perioada respectiva, aproximativ 145 milioane USD. Desi numarul mare de dosare trimise O.L.A.F.-ului „da bine“ in ochii Europei, indicand o activitate intensa a respectivei institutiuni, romanii nu se dezmint. Dorinta de a atrage laudele U.E. ii face pe autohtonii luptatori sa apeleze la neaosele smecherii de care europenii sunt, deja, satui. Astfel, consilierii D.L.A.F. raporteaza intreaga suma care constituie obiectul unui control, indiferent daca cea asupra careia planeaza dubii de frauda este mult mai mica. De aici, sutele de milioane de euro cu care am reusit sa ne clasam in topul european al luptei anti-frauda. Spre comparatie, polonezii, mult mai patrioti si indiferenti la clasamente, raporteaza O.L.A.F.-ului – si, deci, Europei – numai sumele suspicionate de frauda. Cu toate acestea, reprezentantul D.L.A.F., Laura Georgescu, nu vede nimic gresit. Da vina, ca si noi, de altfel, pe incetineala cu care se misca procurorii si pe blandetea judecatorilor. Spre diferenta de Chiuariu, pe care nu-l intereseaza numarul mare al sesizarilor, ci sumele mici de bani dovedit fraudate. De unde se vede ca dreptatea are doua fete, iar romanul vede, intotdeauna, doar bucatica care-l intereseaza. Din perspectiva care-i convine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: