Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Pensiile private, zvarlite la… privata!

Posted by admin® pe Iulie 23, 2007

Pensiile private obligatorii se poticnesc inainte de a incepe. Studiile recente arata ca majoritatea romanilor nici macar nu stiu prea bine ce sunt pensiile private obligatorii. O parte dintre viitorii administratori reclama perioada scurta de aderare la pilon si dimensiunea redusa a contributiilor ce vor alimenta sistemul, iar sindicatele contesta Legea pensiilor private, cerand Guvernului modificarea ei. Un sondaj realizat de I.M.A.S. in urma cu doua luni arata ca majoritatea romanilor ce vor fi obligati sa adere la Pilonul II sunt putin sau chiar deloc informati cu privire la aceste masuri, doar 14% dintre subiecti raspunzand ca sunt bine sau foarte bine informati. Un alt studiu, comandat de Omniasig si realizat de Synovate in luna mai, demonstreaza si el nestiinta romanilor. Doar 13% dintre angajati stiu ce sunt pensiile private, multi considerandu-le un tip de investitie sau de asigurare si asteapta sa fie indrumati de catre angajatori.  Pe langa aceasta, fondurile de investitii sunt inca privite cu suspiciune, astfel ca pensiile private nu sunt vazute cu ochi buni. 

                  

Peste 20% dintre cei care au participat la studiul Synovate se tem ca nu-si vor primi pensia la batranete, fiind neincrezatori fata de sistemul privat, considerand ca veniturile pe care le asigura sistemul public de pensii sunt mult mai sigure. Oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.) considera ca este de datoria angajatorilor sa se documenteze si sa isi educe angajatii, oferindu-le informatii despre reforma pensiilor. Campania publica de informare privind aderarea la sistemul de pensii private, programata sa inceapa la data de 1 iulie, a fost amanata pentru sfarsitul lunii sau cel tarziu in prima jumatate a lunii august. Pentru desfasurarea acestei campanii, exista o intelegere cu televiziunea si radioul public, urmand ca informarea despre pensii private sa se faca si prin posta.
 

Sindicatele au identificat o serie de probleme grave
Sindicatele acuza autoritatile ca aplica in pripa noul sistem de pensii private, nelasandu-le destul timp celor care urmeaza sa-si faca o pensie sa se informeze suficient de bine cu privire la implicatiile unei pensii private. De asemenea, liderii sindicali afirma ca au identificat o serie de probleme grave, care ar trebui solutionate inainte de lansarea lor. Ei cer ca sumele depuse de salariati sa fie garantate integral, si nu doar 80%, cum e in momentul de fata. Cer ca legea sa stabileasca o rentabilitate minima a fondurilor de pensii. Considera discriminatorie prevederea din lege care ia in calcul tabele biometrice diferite pentru barbati si femei, pe baza sperantei de viata mai mari a femeilor. Tot discriminatorie este considerata si prevederea ca perioadele de concediu de maternitate sa nu fie considerate stagii de cotizare, solicitand ca in aceasta perioada contributiile la pensia privata sa fie platite din bugetul de stat.

Ioana PAIDOS

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: