Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Canicula „incinge“ preturile

Posted by admin® pe Iulie 23, 2007

Seceta a cuprins pamantul dobrogean. Desi vipia ne-a adus in stare de urgenta, statul inchide ochii in cazul judetului nostru. Ne confruntam de trei luni cu arsita, iar Ministerul Agriculturii nu a declarat stare de calamitate. Tergiversarea unei asemenea decizii are si o explicatie. In cazul oficializarii calamitatii,  Ministerul Agriculturii ar trebui sa suporte 70% din banii cheltuiti de fermieri. In timp ce statul lasa de izbeliste producatorii, cei putini care mai rezista pe piata au trecut la propulsarea preturilor. Pentru ca ii costa apa folosita la irigat si intrucat productia lor este, din cauza caniculei, cu mult sub limita asteptata, fermierii autohtoni aleg fie sa scumpeasca mana de produse avuta, fie sa lase pamantul in voia sortii. Ce ne asteapta, este cat se poate de previzibil: glia ramasa fara rod ne va seca la buzunare. De o saptamana, aproape toti precupetii din municipiu au ridicat costurile cu pana la 2 lei. Majoritatea magazinelor au scumpit si ele deja painea cu 10 – 15 bani. Toate pravaliile au inceput in avans sa speculeze preturile. Seceta demonstreaza cu desavarsire spiritul mercantil al comerciantilor. Numeri pe degete alimentarele care au decis sa vanda painea la pretul vechi, cu 6 lei, pana pe 1 august.

Constantenii vor trebui sa faca un tur al orasului daca vor sa cumpere paine cu 6 lei. In zona „Ciresica“, din zecile de alimentare, una singura mai mentine pretul vechi, si aceasta doar pana la 1 august. Nici la tarabe situatia nu suna mai incurajator. Castravetii au ajuns de la 2,5 lei la 3,5 lei kg, cartofii – de la 1,2 lei la 2 lei kg, rosiile – de la 3 lei la 4 lei kg. Si aceasta in doar sapte zile.

Profit de pe urma arsitei
Canicula isi spune de ceva timp arzator cuvantul. Iar producatorii autohtoni au fost nevoiti sa treaca la fapte. Putini mai sunt producatorii din judet care isi permit sa avanseze comerciantilor de fructe si legume produsele, fie ele si la preturi piperate, majoritatea s-au declarat invinsi in fata vipiei. „Pentru 15 mii de fire de rosii dau pe apa 700 lei pe saptamana. Am renuntat sa mai ud pamantul, in conditiile in care saptamana trecuta din toata recolta m-am ales cu 125 kg de rosii“, a explicat Maria Ionescu, unul dintre multii producatori din judet carora arsita le-a curmat orice speranta de a-si mai continua activitatea. Moment cat se poate de prielnic pentru Bulgaria, Grecia sau Turcia. Profitand de seceta din tara noastra, strainatatea a propulsat deja preturile la import. Un kilogram de struguri sau nectarine de pe plaiurile altor state au crescut cu 2 lei, ajungand pe piata de la 4,5 lei la 7-8 lei. Iar comerciantii sustin ca acesta este doar inceputul. Daca ne vom baza pe spatele Bulgariei, Turciei sau Greciei, in cateva luni, costurile o vor lua cu adevarat razna.
 

Se anunta vesti proaste
Scenariul trist al caniculei nu se opreste aici. Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste in aceasta toamna cu aproximativ 35%, iar cel al painii se va majora cu 40% din cauza secetei. Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, nu are de anuntat decat vesti proaste. Potrivit acestuia, seceta din ultimele luni a dus la micsorarea productiei romanesti, astfel ca s-a ajuns la o productie autohtona de numai 30%. Pretul graului a crescut cu 25% in ultimele trei saptamani, ajungand la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram si se asteapta alte cresteri, cu pana la 40%. Specialistii sustin ca scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului. Nu numai culturile de primavara au fost atacate de arsita. Potrivit cercetatorilor agricoli, seceta va afecta sute de hectare de culturi agricole de toamna de pe teritoriul intregii tari. Conform datelor prezentate de acestia, seceta a cuprins multe dintre zonele tarii, insa zonele cele mai vulnerabile sunt cele sudice si sud-estice, indeosebi sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baragan si Dobrogea. Lipsa apei din sol a adus in situatii critice zone din judetele Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Constanta si Tulcea. Culturile de toamna sunt profund afectate de deficitul de apa din sol, astfel incat orzul sau graul au o inaltime mai mica cu pana la 30 cm fata de cat ar fi normal.

Camelia MATEI, Cristina ARDELEAN

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: