Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Ministerul Muncii sta in calea muncii!

Posted by admin® pe Iulie 22, 2007

Agentii economici si salariatii care doresc achizitionarea urgenta a unui carnet de munca. Mai au de asteptat. Directia de Munca Constanta, la fel ca si celelalte directii din tara, nu a primit de la inceputul anului nici un tipizat si nici nu se intrevede imediata sosire a lor. Pe site-ul Ministerului Muncii se specifica faptul ca licitatia deschisa pentru atribuirea contractului de furnizare carnete de munca si suplimente pentru carnetele de munca conform prevederilor O.U.G. nr.34/2006 si H.G. 925/2006 are drept data-limita de depunere a ofertelor 24 august a.c., ora 10.00. Pana la finalizarea licitatiei si tiparirea carnetelor de munca este posibil sa ne apuce anul 2008, in conditiile in care Casa Judeteana de Pensii este obligata sa scaneze cat mai urgent datele din carnetele de munca, ce se prevede, conform legislatiei in vigoare, sa fie desfiintate incepand cu 2009. Pana in momentul de fata, Inspectoratul Teritorial de Munca (I.T.M.) Constanta a predat Casei Judetene de Pensii peste 100.000 de carnete de munca. Si aceasta intrucat Casa executa transferarea datelor din carnetele operate pana pe data de 4 aprilie 2001, pe un sistem electronic. Operatiunea de colectare si scanare a carnetelor vine pe fondul desfiintarii carnetelor de munca in anul 2009. Moment care va coincide cu predarea acestora in mod esalonat angajatilor. 

Angajatii – rugati sa ia legatura cu I.T.M.
Persoanele care tin carnetele acasa, cat si cele care le au in pastrare la I.T.M. si nu au mai verificat soarta lor de cel putin un an sau de la recenta angajare sunt invitati la sediul Inspectoratului pentru a clarifica situatia lor. „Atat pe constantenii care tin carnetele de munca acasa, cat si pe cei care, spre exemplu, au lucrat acum 6 ani la o firma care avea in pastrare si completare carnetele de munca la I.T.M. ii rugam sa vina la sediu pentru a-si clarifica situatia. Pe cei care le au acasa, ii sfatuim sa se prezinte cu ele la Inspectorat, insotite de o copie dupa cartile de identitate, pentru a le fi scanate datele de catre Casa de Pensii. In cazul celor care nu s-au mai interesat de ani buni de carnetul de munca, este posibil sa lucreze acum la o alta firma si sunt obligati sa se prezinte pentru completarea carnetului cu noile date“, a precizat Mariana Petrica, sef serviciu relatii de munca.    
 

Mii de salariati fara carnete
Situatia este ingrijoratoare pentru judetul Constanta. Potrivit Florinei Visan, peste 8.000 de salariati constanteni risca sa-si piarda datele privind anii de munca. Si aceasta din cauza lipsei carnetelor de munca din cadrul Directiei de Munca Constanta. Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta ii sfatuieste, pe aceasta cale, pe angajati sa solicite, cand va fi posibil, angajatorilor, cumpararea imediata a carnetelor, pentru a le fi introduse in procesul de colectare si scanare. In caz contrar, acestia risca sa nu mai intre in baza electronica a Casei Judetene de Pensii, ramanand practic fara vechimea acumulata pana la acest moment.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: