Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Fraudele din fondurile Comunitatii Europene, in vizorul D.N.A.

Posted by admin® pe Iulie 22, 2007

Directia Nationala Anticoruptie investigheaza 140 de cazuri de posibile fraude la fondurile Comunitatii Europene, ceea ce reprezinta de doua ori mai multe nereguli decat cele raportate de structurile antifrauda din Romania Oficiului European de Lupta Antifrauda (O.L.A.F.) in cursul anului trecut. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A.) au in curs de instrumentare, in diferite stadii, un numar de aproximativ 140 de cauze legate de posibile fraude savarsite impotriva bugetului Comunitatii Europene. In privinta cauzelor instrumentate pana in prezent si trimise in instanta, procurorii anticoruptie au precizat vineri, pentru „NewsIn“, ca cele mai frecvente infractiuni s-au referit la folosirea si prezentarea unor documente false, inexacte sau incorecte pentru a obtine in mod ilegal fonduri europene acordate prin programele PHARE sau SAPARD sau schimbarea, cu incalcarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute. Romania a raportat in 2006 cele mai multe cazuri de posibile fraude la fondurile comunitare (70 de cazuri) din grupul fostelor state in curs de aderare la Uniunea Europeana, se arata in Raportul de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda – O.L.A.F. – dat publicitatii in 9 iulie. 

                   

Prima informatie din raportul O.L.A.F. se refera la numarul de noi cazuri raportate de grupul statelor in curs de aderare in 2006 – Bulgaria (27) si Romania (70) – si de cele 3 state candidate – Turcia (16), Croatia (4) si Macedonia (2). „Diferenta numarului de cazuri inregistrata intre aceste doua grupuri de tari se datoreaza nu doar cuantumului asistentei financiare acordate, dar si infiintarii AFCOS in Bulgaria si Romania (n.n. structuri antifrauda). Diferenta esentiala dintre Bulgaria si Romania se datoreaza si bunei colaborari cu Romania, care a furnizat O.L.A.F. toate informatiile referitoare la posibile cazuri de frauda“, se arata in raport.
 

Romania – tara cu cele mai multe nereguli
Departamentul de Lupta Antifrauda a aratat, la randul sau, ca Romania continua sa fie tara care a raportat cele mai multe cazuri de nereguli, ceea ce ar arata „implicarea autoritatilor nationale in depistarea oricaror incercari de utilizare incorecta a banilor europeni“.  In dosarele deschise de O.L.A.F. in 2006 cu privire la fondurile de pre-aderare, Romania figureaza cu 14 cazuri, ocupand din nou primul loc. Potrivit raportului, aceasta pozitionare este determinata si de faptul ca 61% din asistenta de pre-aderare in 2006, aproximativ 3 miliarde de euro, a fost acordata Romaniei si Bulgariei. Raportul face trimitere la doua cazuri de posibile fraude la fonduri structurale semnalate in Romania. Primul caz se refera la un proiect de instruire a unui grup de muncitori cu dizabilitati, angajati intr-o fabrica cu profil textil din Romania, proiect finantat prin PHARE. In februarie 2005, un cetatean roman a depus o sesizare la Delegatia C.E. la Bucuresti, semnaland posibile fraude si nereguli in implementarea proiectului. Pe baza acestei informatii, O.L.A.F., impreuna cu Departamentul pentru Lupta Antifrauda – D.L.A.F., au declansat o actiune comuna de control. Verificarile au confirmat existenta unor nereguli. Odata confirmata suspiciunea de frauda, cazul a fost transmis autoritatilor judiciare din Romania. O.L.A.F. continua sa urmareasca evolutia cazului in Romania. Un al doilea caz mentionat de raport este cel al unui O.N.G. care a implementat un proiect ce viza promovarea, la nivel regional, a drepturilor omului si standardelor legale aplicabile persoanelor aflate in detentie. Acelasi O.N.G. a participat intr-o alta localitate la un proiect similar, pentru care a primit 133.000 euro. „Rezultatele investigatiei efectuate de O.L.A.F. au indicat ca valoarea totala a fondurilor primite de O.N.G., din diverse surse, depasea cheltuielile actualului proiect, si, in plus, activitatile prevazute in proiectul finantat din fonduri nerambursabile, au fost, de asemenea, combinate cu un alt proiect si raportate, ca si cum ar fi fost vorba de un singur proiect“, se arata in raport.  In continuare, O.N.G.-ul a pretins ca a platit salarii mai mari decat in realitate, unele persoane nominalizate in echipa de implementare nu au desfasurat activitati in cadrul proiectului, iar anumite cheltuieli au depasit bugetul alocat. O.L.A.F. a recomandat recuperarea sumelor si restituirea lor la bugetul Comunitatii Europene.

Adrian GEORGESCU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: