Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Parnaiasii se revolta!

Posted by admin® pe Iulie 20, 2007

Inspirati de prea multe filme si… telenovele urmarite la TV, dar si plictisiti din cale afara de stat pe banul contribuabilului cinstit, infractorii inchisi la Penitenciarul de Maxima Securitate Poarta Alba au pus-o de-o revolta. Ca niste copii rasfatati ai sistemului juridic, care mananca, dorm si taie frunza la caini pe banul omului de rand, detinutii au si gasit motivul ideal: un program prelungit la televizor!!! Maine-poimaine vor dori probabil sa li se suplimenteze drepturile cu cel de a urmari HBO si Spice Platinum numai pe televizoare cu plasma, al caror diametru sa fie de 180 de cm!

Conform unui comunicat al conducerii centrului de detentie „in seara zilei de 18 iulie, la Penitenciarul Poarta Alba a avut loc un eveniment declansat de detinutii aflati pe Sectia a IV-a. Detinutii in cauza au solicitat prelungirea programului TV pe durata intregii nopti, in caz contrar acestia amenintand cu acte de revolta. Prelungirea programului de vizionare contravine prevederilor legale in vigoare, cat si Regulamentului de Ordine Interioara  al unitatii. In aceste conditii, comanda unitatii a fost informata despre intentiile detinutilor, luand masura alarmarii unitatii, in vederea prevenirii unor potentiale evenimente negative.” Dupa terminarea programului de vizionare TV, detinutii de pe Sectia a IV-a au devenit violenti, incercand sa distruga vizetele si usile de la camerele de detentie. In scurt timp, fenomenul a luat amploare, extinzandu-se si la nivelul altor sectii de detinere.

                 

Pentru aplanarea  starii de tensiune, au fost demarate discutii cu detinutii, dar, dupa o scurta perioada de acalmie, detinutii au recurs la acte de violenta si distrugere. Avand in vedere amplitudinea manifestarilor turbulente si pentru a nu scapa situatia de sub control, Grupa de Interventie Specializata si un numar sporit de agenti au intervenit in forta pentru identificarea, imobilizarea si izolarea celor care instigau detinutii la scandal. Actiunea trupelor speciale a dus la izolarea a 20 dintre detinuti care agitau spiritele si care au fost mutati pe o sectie de maxima siguranta. Pe timpul interventiei s-au folosit mijloacele de imobilizare si interventie prevazute de lege. Dupa aproximativ doua ore, detinutii s-au linistit si au revenit la programul normal. Intre timp, directorul unitatii, impreuna cu directorul adjunct pentru siguranta detinerii, au instruit gardienii responsabili de camera de pe toate sectiile, explicandu-le necesitatea mentinerii unui climat corespunzator la nivelul comunitatii de detinuti.

Instigatorii – cercetati de comisia de disciplina
Surse neoficiale afirma ca printre scandalagii s-ar fi aflat atat albanezul Shyti Blenis, judecat pentru uciderea unei familii din Mangalia, dar si cunoscutii capi interlopi ai clanului Vasea, Mihai si Traian. In prezent, are loc o evaluare a cauzelor si imprejurarilor care au determinat producerea unui astfel de eveniment si s-a declansat procedura disciplinara pentru sanctionarea faptelor ce au dus la perturbarea ordinii si a programului de odihna a celorlalti detinuti, pentru persoanele private de libertate pentru care s-au stabilit deja responsabilitati cu privire la implicarea in actiunile desfasurate. Inspectorul Gabi Botezan, purtatorul de cuvant, precizeaza ca centrul de detentie are achizitionat un pachet normal de cablu TV. „ De luni pana joi, detinutii pot viziona programele de la televizor intre orele 09,00 – 22,30, iar la sfarsit de saptamana programul dureaza pana la ora 24,00. Instigatorii revoltei au fost propusi pentru a fi analizati in comisia de disciplina, care va decide, in functie de gradul de implicare al fiecaruia, sanctiunile ce se impun. Sanctiunile se refera la interzicerea unor drepturi”, spune Gabi Botezan. 

Detinuti evadati de la Poarta Alba
                   Revolta detinutilor a pus capac norului negru care plana asupra penitenciarului, dupa evadarea la inceputul lunii a doi detinuti. Reamintim ca, in noaptea de 1 spre 2 iulie, doi detinuti periculosi au evadat de la Penitenciarul de Maxima Siguranta (?!) Poarta Alba. Evadatii sunt Ion Mihai, de 20 de ani, din comuna Seimenii Mici, judetul Constanta, condamnat pentru furt calificat la o pedeapsa de 3 ani, si Marian Acatrinei, de 19 ani, din sat Canlia, comuna Lipnita, care ispasea un an pentru furt calificat si inca 12 ani pentru omor deosebit de grav. In decurs de doua zile, cei doi au fost prinsi, insa incidentul a pus sub semnul intrebarii atat modul in care-si faceau treaba gardienii, cat si managementul conducerii unitatii de detentie. Dupa prinderea evadatilor, un comunicat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor preciza ca cinci gardieni sunt  cercetati pentru executarea defectuoasa a serviciului, neglijenta, neimplicare si lipsa de responsabilitate in cazul evadarii celor doi detinuti. Potrivit A.N.P., evadarea are drept cauze executarea defectuoasa, neglijenta si superficialitatea manifestate in executarea atributiunilor de serviciu de catre personalul aflat in serviciul de paza si supraveghere in data respectiva. Este vorba despre patru agenti, precum si de seful de tura care era de serviciu in noaptea evadarii. In urma verificarilor, s-a stabilit ca fuga celor doi detinuti a fost posibila si ca urmare a ineficientei controalelor efectuate de personalul unitatii si a perchezitiilor deficitare efectuate in camerele de detinere. De asemenea, va fi verificat modul in care conducerea unitatii si-a indeplinit atributiile manageriale, cu atat mai mult cu cat in ultima perioada s-au produs mai multe evenimente negative care au implicat incarceratii sau functionari din cadrul unitatii. Un incident anterior este cel de la sfarsitul lunii ianuarie, cand in incinta penitenciarului mai multi detinuti s-au luat la bataie, ametiti fiind de… alcool (!?), un produs „alimentar” interzis in incinta unitatii.

Cristina ARDELEAN

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: