Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Jumate… flecar, jumate… cotcar

Posted by admin® pe Iulie 20, 2007

de Valentin POPESCU

Este uluitor sa constati cata inconsistenta se poate ascunde in pliurile gandirii presedintelui tarii tale! De aproape o luna de zile, Traian Basescu incearca sa inoculeze natiunii inoportunitatea majorarii pensiilor, caracterizand legea drept o „ametitoare cacealma“. Cu argumente mai mult sau mai putin temeinice, Basescu avertizase Guvernul ca nu va promulga noua Lege a pensiilor „daca nu vor fi indicate sursele de finantare“. In dorul lelii, sastisiti de somarile ultimative presedintiale, ministrii Vosganian si Pacuraru au incropit un raspuns cu accente politice, „fara nici o fundamentare economica“. Cum a reactionat inversunatul adversar al majorarii nesustenabile a pensiilor, la adresa Executivului? Surprinzator de… aiuritor. A promulgat legea. Nu inainte de a-si face numarul la microfon, in fata camerelor de luat vederi…

Labilitatea basesciana ia proportii. Daca, atunci cand incerca sa-si intimideze adversarii politici cu demisia, iresponsabilitatea nu le dauna decat romanilor „angajati“ politic, de aceasta data, usurinta cu care seful statului se dezice de propriile vorbe trebuie sa ne dea de gandit. Intr-o vadita contradictie cu declaratiile ferme privind refuzul promulgari Legii pensiilor (in conditiile „secretizarii“ resurselor de finantare), Basescu se inmoaie, preluand si consacrand patentul „Razgandescu“.

„De la 1 septembrie, trebuie sa intre in vigoare o etapa de majorare a pensiilor, cu acoperire bugetara. In plus, toate partidele au votat legea, ceea ce inseamna ca exista un consens“, isi motiva, rahitic, intoarcerea macazului cu 180 grade, flecarul presedinte. Bine, veti replica dumneavoastra, dar cele doua aspecte erau arhicunoscute cu mult inainte ca Traian Basecu sa-si exprime indarjita opozitie fata de prognozata crestere a pensiilor. Ca sa vii pe ultima suta cu o asemenea justificare debila inseamna ca ori nu te ajuta consilierii, ori nu te ajuta… mintea.

Amatorul de fonfleuri, dornic sa dea bine la publicul gura casca, in loc sa dispara cat mai repede din raza camerelor TV a tinut-o gaia-matu cu „absenta analizelor economice si a unei fundamentari, asa cum o cere Constitutia“. Grav, foarte grav, domnule presedinte! Cum este posibil sa incalcati cu buna stiinta cartea de capatai a democratiei, promitand promulgarea unei legi ce contravine literei si spiritului Constitutiei, cand dumneavoastra o apreciati fara dubii… neconstitutionala. Cu o caruta de economisti rasturnata la Cotroceni, „competentul“ Basescu concluziona ireductibil: „Pana in 2013, deficitul bugetului asigurarilor sociale va ajunge la 30 miliarde euro…“. Ceva mai la vale insa, aceeasi Casandra damboviteana vireaza brusc spre limanul El Dorado: „Exista resurse pentru cresterea pensiilor (!) si, daca Guvernul va fi la fel de incompetent ca pana acum, il invit la colaborare. Colaborare cu cine?! Cu un semidoct consacrat, inca din anii tineretii, chiulului… fundamental? Vreme de trei saptamani si omniprezentul, si omnipotentul presedinte a deplans precaritatea resurselor bugetare pentru ca, dintr-o data, sa le descopere.

Plapandul reviriment conceptual nu avea cum sa tina. La fraza imediat urmatoare, presedintele isi smenuieste cumsecadenia in stilul deja cunoscut: „Aceste institutii (n.n. – Guvernul si Parlamentul) poarta responsabilitatea pentru aplicarea Legii majorarii pensiilor si pentru ca ea sa nu afecteze dezvoltarea Romaniei“. In sfarsit, o reflectie corecta. Apare, din pacate, o noua nedumerire: cum poate fi explicata „calarirea“ lLgii cresterii pensiilor de primul om in stat, de indata ce intreaga responsabilitate apasa pe umerii guvernantilor si parlamentarilor? Intuim raspunsul: cine face pe magarul, sa nu se mire cand il incaleca ceilalti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: