Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Invatatori de 10, profesori de… 3

Posted by admin® pe Iulie 20, 2007

Profesorii din judet au primit, ieri, rezultatele partiale la concursul de titularizare. Daca pe o parte dintre dascali subiectele nu i-au pus in dificultate, altii au gafat cu brio. La disciplina istorie, 1,10 a fost cea mai mica nota, la franceza – 3,30, la romana, ceva mai ridicata, 4,25, in timp ce singurul candidat de la industrie alimentara a demonstrat ca s-a pregatit de… 1,05. Constanta se poate mandri cu doar trei de zece la educatie muzicala, invatatori si psihopedagogie speciala. La limba romana, notele de 7 si 8 au fost calificativele de baza, cea mai mare fiind 9,75, la fel ca si la istorie. Alimentatia publica a avut doi concurenti si ambii s-au evidentiat cu note de 6,85 si 7,70. Iar la limba engleza nota maxima a fost 9,80. Potrivit raportarii I.S.J., la romana s-a lasat cu 11 picati, 67 candidati – cu note de pana in 6,99 si 54 – cu calificative de la 7 in sus. La matematica, 28 nu au trecut titularizarea, in timp ce 41 de dascali au luat note de pana in 6,99, iar 15 de la 7 in sus. Desi inspectorii scolari sustin ca per ansamblu anul acesta rezultatele au fost mai ridicate decat in 2006, nu putini au fost profesorii nemultumiti de calificative.

                    

„Examenul nu mi s-a parut greu. Am luat 7,65, cred insa ca am facut de mai mult. Nu voi contesta nota“, a precizat o profesoara ce a dat examinarea la romana. Parte dintre cadrele didactice sunt insa pornite sa conteste nota. „Am sustinut examenul la romana si am luat 7,56. Ma asteptam la un rezultat mai bun. Cel mai probabil voi contesta nota“. Candidatii nemultumiti au dreptul sa depuna contestatie pana pe data de 21 iulie, urmand ca rezultatele finale (dupa rezolvarea contestatiilor) sa fie afisate pe 23 iulie 2007.

Incepe bataia pentru locuri
Oful celor respinsi si celor depasiti de subiectele variantei 1, extrasa de ministeriabilii Educatiei, nu are de ce sa fie prea mare. Dascalii au concurat pentru a-si asigura o catedra in rural. Posturile vacante titularizabile la oras si, in special, in municipiu le numeri pe degete. Pentru cei 1.313 candidati prezenti, numarul total de locuri titularizabile si netitularizabile complete si incomplete este, anul acesta, de 3.379, dintre care: titularizabile – 496, netitularizabile complete – 1.022, netitularizabile incomplete – 1.861. Nu numai ca numarul titularizabilelor este mic in raport cu persoanele ce le ravnesc, dar nici nu este unul atractiv. A devenit deja o obisnuinta pentru profesorii ca miza titularizarii sa fie foarte mica. Cei peste o mie de profesori care au sustinut, ieri, testarea se bat doar pentru 496 titularizabile, dintre care majoritatea sunt in rural. La limba si literatura romana, spre exemplu, dascalii pot preda la oras la nivel gimnazial la o scoala din Mangalia. In rest, pot alege alte 30 de unitati de invatamant din Piatra, Cochirleni, Horia, Fantanele, Ion Corvin, Valeni, Cotu Vaii si alte cateva localitati. Daca sunt profesori de romana si isi doresc sa sustina cursuri la liceu in municipiu au trei sanse: la Colegiul Tehnic „Vasile Parvan“, Colegiul Tehnologic „Pontica“ si la Grupul Scolar „Gheorghe Duca“. Pe liste mai figureaza si orasele Medgidia si Cernavoda, cu un loc titularizabil liber. In schimb, Topraisar, Ostrov, Baneasa, Castelu, Harsova sunt doar o parte dintre localitatile unde dascalii de romana isi pot presta activitatea didactica. Nici la limba engleza lista nu suna incurajator. La gimnazial, doar Medgidia si Cernavoda ofera cate un loc liber, in timp ce la liceal, municipiul se prezinta cu trei posturi vacante (Grupul Scolar Economic „Virgil Madgearu“, Grupul Scolar de Electrotehnica si Telecomunicatii si Seminarul Teologic Liceal Ortodox), iar Medgidia – cu unul. Localitati precum Pecineaga, Piatra, Castelu sunt parte dintre locatiile predilecte profesorilor de engleza liceal. Pentru asemenea locuri titularizabile, dascalii care au promovat examenul de titularizarea isi vor depune dosarele, urmand sa fie repartizati de Inspectoratul Scolar Judetean in functie de medie.  

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: