Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Profesor prins cu fituici

Posted by admin® pe Iulie 17, 2007

A venit randul profesorilor sa fie examinati si nici ei nu s-au sfiit sa se prezinte cu copiute la purtator. Desi obligati, la fel ca si adolescentii, sa-si lase tot bagajul intr-o sala special amenajata, unul dintre cadrele didactice care au incercat sa fenteze titularizarea nu a avut sorti de izbanda. O educatoare ce a dat ieri testarea la centrul de examen Scoala „Ferdinand“ din municipiul Constanta, prinsa de catre profesorii supraveghetori si colegii de sala copiind, a fost eliminata din examinare. Desi atitudinea indrumatorului educational este una condamnabila, o secretomanie de neinteles dainuie in privinta identitatii acesteia. Inspectorii scolari refuza sa faca cunoscut numele incriminatei, desi justificat ar fi ca savarsirea fraudei reprobabile sa fie legata si de numele faptuitorului. O pedeapsa pe masura a fi excomunicarea, cel putin temporara, din invatamant. Cu toate acestea, metodologia de organizare a titularizarii este blanda. Educatoarea se poate prezenta lejer la urmatoarea examinare. Nu s-au bazat pe copiute ca si educatoarea, insa au dat bir cu fugitii. Nu putini la numar au fost ieri si dascalii care au dezertat de la disertatia scrisa. Dupa o ora de la inceperea titularizarii au renuntat la catedra.

                    Pana in ora 11.00, 139 de candidati au ales sa se retraga din examen, invocand motive personale. Dintre acestia, unul singur a declarat comisiei de examen ca va prezenta un certificat medical care sa-i ateste starea de sanatate. Raportarea Inspectoratului Scolar Judetean (I.S.J.) remite clar – numai unuia i-a clacat sanatatea! Restul, cel mai probabil au cedat in fata subiectelor, care, din pacate, i-au dovedit. Pe rabojul titularizarii si-au facut „onorabil“ loc si absentii. 861 de candidati la catedra nu s-au prezentat la testare. Acestia mai au o sansa, insa si-au luat adio de la titularizarea din acest an! Ei pot sustine examenul organizat in cadrul I.S.J. pe data de 16 august 2007, insa doar pentru ocuparea posturilor de suplinitor.

Putine locuri, majoritatea in mediul rural
                     Oful celui eliminat si celor depasiti de subiectele variantei 1, extrasa de ministeriabilii Educatiei, nu are de ce sa fie prea mare. Dascalii au concurat ieri pentru a-si asigura o catedra in rural. Posturile vacante titularizabile la oras si, in special, in municipiu le numeri pe degete. Pentru cei 1.313 candidati prezenti, numarul total de locuri titularizabile si netitularizabile complete si incomplete este, anul acesta, de 3.379, dintre care: titularizabile: 496, netitularizabile complete: 1.022, netitularizabile incomplete: 1.861. Nu numai ca numarul titularizabilelor este mic in raport cu persoanele ce le ravnesc, dar nici nu este unul atractiv. A devenit deja o obisnuinta pentru profesorii ca miza titularizarii sa fie foarte mica. Cei peste o mie de profesori care au sustinut ieri testarea se bat doar pentru 496 titularizabile, dintre care majoritatea sunt in rural. La limba si literatura romana, spre exemplu, dascalii pot preda la oras la nivel gimnazial la o scoala din Mangalia. In rest, pot alege alte 30 de unitati de invatamant din Piatra, Cochirleni, Horia, Fantanele, Ion Corvin, Valeni, Cotu Vaii si alte cateva localitati. Daca sunt profesori de romana si isi doresc sa sustina cursuri la liceu in municipiu au doua sanse: la Colegiul Tehnic „Vasile Parvan“ si la Grupul Scolar „Gheorghe Duca“. Pe liste mai figureaza si orasele Medgidia si Cernavoda cu un loc titularizabil liber. In schimb, Topraisar, Ostrov, Baneasa, Castelu, Harsova sunt doar o parte dintre localitatile unde dascalii de romana isi pot presta activitatea didactica. Nici la limba engleza lista nu suna incurajator. La gimnazial, doar Medgidia si Cernavoda ofera cate un loc liber, in timp ce la liceal, municipiul se prezinta cu trei posturi vacante (Grupul Scolar Economic „Virgil Madgearu“, Grupul Scolar de Electrotehnica si Telecomunicatii si Seminarul Teologic Liceal Ortodox), iar Medgidia – cu unul. Localitati precum Pecineaga, Piatra, Castelu sunt parte dintre locatiile predilecte profesorilor de engleza liceal.   

Titularizare… fara o logistica bine pusa la punct  
                      La limba engleza, cadrele didactice s-au plans ca nu au gasit suportul bibliografic. „M-am bazat pe ce am invatat in anii de facultate. Bibliografia specificata nu am gasit-o nici la biblioteca Universitatii, nici la cea Judeteana“, a precizat un absolvent al Facultatii de Litere, ce incearca sa-si gaseasca un loc in mediul educational. La limba romana, comparativ cu anii trecuti, dascalii au mentionat ca subiectele au fost mai usoare. „A fost usor, partea de metodica a fost putin dificila, dar nu de nerezolvat“. „Ma asteptam sa fie mai greu. Anul trecut, la subiectul al treilea, consacrat metodicii, nu am avut puncte de reper pe care sa le urmam, ni s-a formulat o cerinta si atat, anul acesta nu a mai fost asa“, au declarat profesori examinati in centrul de examen organizat la Colegiul „Mircea cel Batran“. In privinta locurilor numeroase in mediul rural, toti profesorii sau viitorii dascali au enuntat o realitate: numai dupa doi-trei ani de invatamant in rural pe un loc titularizabil, pot spera la o catedra in municipiu. La ce unitate scolara vor fi insa repartizati, dascalii vor afla abia pe data de 19 iulie, moment cand vor fi afisate mult controversatele rezultate partiale. De ani buni, profesorii contesta faptul ca baremul de corectare are trecute doar punctajul de notare, fiind omise rezultatele subiectelor, asa cum se intampla la orice testare nationala. Dupa depunerea eventualelor contestatii, rezultatele finale se vor afisa pe 23 iulie 2007.

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: