Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Monumentele eroilor atrag vandalii

Posted by admin® pe iulie 17, 2007

In aceste vremuri de regres al culturii nationale, cand putinele monumente si case memoriale ale scriitorilor romani nu mai figureaza pe agenda administratiei locale si  centrale, prea grabite cu dijmuirea fondurilor publice la reparatia drumurilor si sub alte forme, interventia Ministerului Culturii si Cultelor ar fi strict necesara. Saptamana aceasta, Oficiul National pentru Cultul Eroilor organizeaza, la Constanta, o tabara de voluntari pentru ingrijirea parcelelor de onoare romanesti si straine, amplasate in monumentul eroilorCimitirul Central „Clares“, in care sunt inhumati peste 1.200 de militari romani, germani, sovietici, francezi si turci, cazuti la datorie in cele doua conflagratii mondiale. Dupa taberele organizate la Oradea – in 2005, Sinaia si Bacau – in 2006, Vladeni – in 2007, a declarat presedintele oficiului, Cristian Scarlat, la Constanta se va desfasura cea de-a doua tabara de voluntari din acest an, la actiune luand parte un numar de 23 de voluntari din diferite judete ale tarii. Acesta a mai declarat ca, in ultima perioada de timp, au tot fost primite sesizari la oficiu, din care a reiesit ca monumentele din Constanta nu sunt bine ingrijite si deseori vandalizate. Mai mult decat atat, piesele din bronz au fost taiate si furate, iar pe postamentul monumentului central inscrisurile au fost sterse.

In plus, asemenea altor monumente din judet, statuile eroilor devin un fel de panou pentru graffitti. Pe ele se aduna diverse semnaturi si desene fara ca nimeni sa dea vreun semn ca ar vrea sa si curete aceste insemne de pe un monument celebru al Constantei interbelice. Reamintim ca, in urma cu aproximativ o luna si jumatate, lucratorii Sectiei 3 Politie au prins niste hoti care au furat circa 70 de litere din bronz de pe un monument aflat in Cimitirul Central din Constanta. Din primele cercetari, oamenii legii au stabilit ca indivizii au reusit sa taie bucatile de metal, folosindu-se de un bomfaier. La acea vreme, Mircea Vizitiu, seful Sectiei 3 Politie, a declarat urmatoarele: „Cimitirul are paza asigurata, insa intinderea lui este foarte mare si, din acest motiv, zona respectiva a ramas nesupravegheata. Am facut verificari la mai multe centre de preluare a fierului vechi, insa, pana in prezent, nu am dat de urma literelor de bronz“. Monumentul vandalizat de hoti a fost ridicat in memoria ostasilor romani care si-au dat viata pentru tara in cel de-al doilea razboi mondial. La randul lui, Dumitru Draghici, administratorul Cimitirului Central Constanta, a declarat: „Niciodata nu mi-as fi imaginat ca cineva ar putea sa atenteze intr-un asemenea fel la monumentul eroilor. Au furat multe litere, iar pe altele le-au distrus. Sunt decis sa montez in aceasta zona o camera video, care sa se poata roti la 360 de grade. Astfel, vom putea supraveghea toata zona aceea. Am montat deja alte patru camere in diferite puncte ale cimitirului“. Pe de alta parte, a declarat Maria Andrusca, sef serviciu Administratia Cimitirelor din cadrul C.L.C., pana acum nu au fost alocate sume pentru reparatiile monumentelor eroilor.  

Mirabela PANFIL

Reclame

Un răspuns to “Monumentele eroilor atrag vandalii”

  1. Dan Lungu said

    Rusine domnu’ Draghici.Sunte-ti raspunzator cel putin moral de ce se intampla in Cimitirul Central di Constanta.Vandalizare monumentului eroilor ostasilor romani este strigatoare l-a cer.Cum s-a putut intampla asa ceva?Lanturile de l-a mormantul eroului aviator Agarici,furate.Cine raspunde de toate aceste distrugeri ??.Daca va lovea pe dvstra in interes( pecuniar) erati mult mai activ.De ce intra masini in cimitir,in afara de cele mortuare,chiar si nobila dvstra limuzina A6? De ce legea nu este pentru toti?Cimitirul este intr-.o mizerie de nedescris.Gunoaie peste tot cersetori si indivizi dubiosi Cripte descoperite pline de gunoaie,sunt reale capcane si bombe biologice.Mormintele sunt ingramadite cu nerusinare si fara nici o linie.Resturile din morminte,inclusiv resturi umane aruncate fara nici o condescendeta.l-a gunoi.Ce face Sanepidul?Orice coltisor este speculat si trantita o noua cripta.Mai aveti sa faceti morminte etajate.Jalnic,dezgustator,si ce-i mai trist fara speranta.Primaria nu mai are timp si ochi de asa ceva,bine ca avem curse de barci de mare viteza,slabiciunea acestui primar imbogatit peste noapte si arogant ca toti parventii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: