Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Cine n-are (parlamentari) batrani, sa nu-i doreasca!

Posted by admin® pe Iulie 17, 2007

de Valentin POPESCU


1 contra 40. Aproximativ, acesta-i raportul, dezechilibrat, aparut peste noapte, dupa initierea propunerii legislative privind pensionarea parlamentarilor la fix 65 de ani. In postura singuraticului demolator de „vechituri“, cine altcineva decat Cozmin Gusa?! De cealalta parte a baricadei, potentialii parlamentari „vetusti“ sunt prea multi pentru a fi nominalizati… Cum deputatul P.I.N. considera firesc sa aiba-n… Gusa ce ascunde si-n capusa, intinerirea Legislativului prin trimiterea alesilor varstnici in papuci, acasa, pare sa ramana singura solutie viabila pentru reformarea clasei politice. Sau, altfel formulat, „o lustratie mai mica, pe criterii de varsta.

Simpla si corecta aplicare in litera legii a varstei de pensionare ii va lipsi de sinecura parlamentara (asa cum se prezinta, actualmente, tabloul pensionabililor) pe vreo 17 – 18 deputati veterani si 23 de senatori asijderea. Argumentele invocate de s(PIN)nul chibitar pe tusa Parlamentului? In primul rand, lancezeala majoritatii venerabililor. Cu putine exceptii, ,mai toti septuagenarii imunitari nu mai interfereaza de multa vreme cu proprii alegatori, stiut fiind faptul ca „balamalele“ omului cedeaza, inexorabil, cu trecerea anilor. Apoi, ce sa mai spunem de scleroza si senilitatea multor onorabili, arareori invocate (din respect) de electorat si mai tinerii colegi parlamentari. Cine lectureaza listele partidelor va descoperi, intr-o proportie covarsitoare pentru deputatii si senatorii in prag de pensionare, nenumarati anonimi si anodini nascuti in zodia tacerii. Politicieni care, probabil intr-o alta viata, au incarnat necuvantatoarele, nu au deschis vreodata pliscul „in fata natiunii“. Au izbutit insa, gratie sforariilor de culise, sa se dovedeasca… indispensabili, timp de 16 ani, in fiecare legislatura. Explicatia este simpla si plauzibila: „Longevitatea unor parlamentari se datoreaza intelegerilor cu liderii partidelor din care fac parte“.

In replica la cutezatoarea propunere de a fi matrasiti din Parlament, printr-o masura cat se poate de onesta si legala – aplicata tuturor cetatenilor de rand din Romania -, senectutea s-a basicat. In stilul deja cunoscut (cu frana trasa, pe jumatate, la vorbitor), peremistul Bolcas sustine… „ne-con-sti-tu-tio-na-li-ta-tea de-mer-su-lui“. Adica, parlamentarismul trebuie sa se sustraga legislatiei ce opereaza cu simplii muritori, pensionati, cu sau fara vrerea lor, la implinirea varstei prevazute de Codul Muncii. Mai mult, pentru a convinge vulgul de necesitatea perenitatii parlamentarilor de profesie, cei vizati de efectele criteriului „varstei inaintate“ fac apologia performantei in politologie si stiinte juridice, in functie de anii inscrisi pe buletin. Eschive penibile, care lasa sa se intrevada reactia de respingere, chiar indarjirea parlamentarilor pensionabili

Ne place ori nu ne place, este cazul sa recunoastem ca zona deputatilor si senatorilor aproape de iesirea la pensie este una suprasaturata cu politicieni lustrabili, cu un trecut nomenclaturist bogat, imposibil de negat. A sosit momentul mult asteptatelor contre intre generatii. Indiferent de formatiunea politica carora le apartine. Intr-adevar, varsta poate insemna intelepciune, dar si neputinta. Caci, vorba lui CICERO, „Ce bine ar fi daca tineretea ar sti si daca batranetea ar putea”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: