Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Diplome de Bac – expediate in valiza la Galati

Posted by admin® pe Iulie 14, 2007

                      Acum doua zile absolventii de liceu au primit, pe ultima suta de metri, adeverintele cu rezultatele de la bacalaureat, numai dupa  interventia Inspectoratului Scolar General, in conditiile in care mai aveau la dispozitie 24 de ore pentru a se inscrie la unele dintre facultati. Vineri au asteptat in curtea liceului, pret de doua ore, sa le fie eliberate diplomele, ce le atesta absolvirea testarii nationale. Este vorba de fostii elevi ai Colegiului „Mircea cel Batran“. Desi reprezentantii Colegiului au afisat un anunt in care fagaduiau ca pe data de 13 iulie a.c., intre orele 11.00-14.00, pot fi ridicate zapisurile, abia la ora 13.00 institutia de invatamant si-a deschis portile. Timp de doua ceasuri, tinerii s-au perindat prin apropierea colegiului, asteptand in zadar sa le fie rezolvate cererile. Umilinta le-a fost provocata de presedintele de comisie, ce a parasit localitatea inainte de a semna diplomele. Dupa ce probabil a incasat grosul din protocolul pentru bacalaureat, tinerii vehiculand sume de pana in 7.000 lei, presedintele comisiei de examinare de la Colegiul „Mircea cel Batran“, profesorul universitar Traian Florea, a luat drumul Galatiului, orasul de domiciliu, rugand staruitor sa-i fie aduse diplomele spre semnare intr-o valiza la Galati. 

 orar eliberare diplome bac    

Bataia de joc, comuna cu a altor doi-trei presedinti de comisie din judet, ce au pus bete in roatele finalizarii bacalaureatului, a fost preluata de inspectorii scolari. Pentru a rezolva neajunsul, iscat vineri, presedintele Comisiei judetene de bacalaureat, inspector general adjunct, Steluta Andrei, s-a ocupat cu semnarea a 400 de certificate de absolvire. Doua zile, atata i-a luat Stelutei Andrei ca sa parafeze 400 de diplome. In prima zi, Steluta a luat la semnat zapisurile elevilor de la Colegiul National Pedagogic „Constantin Bratescu“, care au sustinut bacalaureatul in incinta Colegiului „Mircea cel Batran“, iar vineri le-a iscalit pe cele 227 revenite fostilor liceeni mircisti. Uite asa, absolventii, presati de inscrierea la facultate, au pierdut vineri, inutil, doua ore si alte patru le-au irosit la cozile din fata secretariatului Colegiului.

Contestatie cu ghinion
                      Un tanar a ramas dupa contestatie fara diploma de bacalaureat. Vicepresedintele Comisiei judetene de la bacalaureat, Anton Pantelimon, a declarat vineri ca in urma contestatiilor un elev in loc sa-si propulseze nota, a ratat examenul de bacalaureat. „Un singur copil a pierdut proba la care a cerut recorectare“, a precizat Pantelimon. El o va putea sustine din nou in urmatoarea sesiune a examenului de bacalaureat care debuteaza luni cu inscrierile, urmand ca incepand cu 25 august sa se desfasoare prima proba. Au fost 13 lucrari la care s-au constatat diferente mari de 1,5 puncte. Pentru 22 de elevi, solicitarea reverificarii tezelor de examen a fost de bun augur. Dupa contestatii acestia au promovat examenul. Desi diferentele de punctare sunt vizibile, inspectorii scolari nu purced la sanctionarea examinatorilor. Pantelimon a gasit si o explicatie: corectarea este un domeniu subiectiv. „Nu exista posibilitatea de a spune ca unul a evaluat corect si altul mai putin corect. De exemplu, l-a contestatii o comisie a evaluat o lucrare cu 7,15, iar alta cu 9,20. Asta inseamna ca nu se poate face o notare foarte exacta“, a precizat vicepresedintele Comisiei judetene de bacalaureat. Atunci ce rol mai joaca baremul de corectare, daca sunt posibile si admise astfel de decalaje?! Dumnezeu stie! Si pentru fraudarea bacalaureatului cu fituici fotocopiate, achizitionate de la magazinul Xerographix, exista o justificare. In lipsa unor reclamatii, inspectorii nu se pot autosesiza. „Atata timp cat nu au semnalari din afara, iar altii nu au fost prinsi copiind, noi nu putem demara o ancheta. Noi am popularizat la toate unitatile scolare adresa numarul 2907/2006, primita de la M.E.C.T., prin care se interzicea colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a fondurilor materiale sau banesti de la parintii elevilor sau rude ale acestora“, a afirmat Pantelimon, care a adaugat ca inspectorii scolari au fost, pe tot parcursul desfasurarii bacalaureatului, in control. Se pare ca numai lor le-a scapat fraudarea examinarii!

Raportul comisiei prezidentiale – ignorat
                     Straina de raportul Comisiei prezidentiale, ce situeaza invatamantul autohton la periferia Uniunii Europene, Steluta Andrei a precizat, in cadrul conferintei de presa organizate vineri, la sediul I.S.J., ca nu o intereseaza rapoartele facute de oameni din afara sistemului de invatamant (?!). Desi vorbim de un raport al superiorilor sai, Steluta Andrei se tine de tagaduit. Ii scuzam ignoranta si tinem sa o informam despre raportul prezidential, in care se arata ca ineficienta sistemului educational din Romania este dovedita chiar de performantele inregistrate de elevii romani, cu mult mai slabe decat cele ale elevilor din tarile vecine, recent intrate in U.E., care au aproximativ aceleasi conditii social-economice ca Romania. Tinem sa o informam pe Steluta Andrei ca, potrivit statisticilor, elevii romani sunt mult mai jos la invatatura decat ceilalti europeni. 23,6% dintre tineri parasesc prematur sistemul de educatie, fata de tinta U.E. de cel mult 10%. Ponderea populatiei de 22 de ani, care a absolvit cel putin liceul, este de 66,5%, comparativ cu 77,3% ponderea actuala din statele europene si minimul de 85%, care reprezinta obiectivul Uniunii Europene pe urmatorii ani. Ponderea elevilor de 15 ani care nu reusesc sa atinga nici macar nivelul cel mai scazut de performanta este 41%, fata de 19,4% in statele U.E. In atare conditii, tinerii din judet au luat bacalaureatul in proportie de 96,9%, si aceasta nu pentru ca au facut dovada stapanirii materiei pentru examen, ci pentru ca s-au putut baza nestingheriti pe fituicile fotocopiate.

Camelia MATEI

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: