Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

In complicitate cu Ministerul Educatiei, liceele impiedica admiterea la facultate

Posted by admin® pe iulie 12, 2007

                    Mai intai i-a ajutat, iar acum le pune bete in roate. A pozat, din incompetenta, in adjuvant al tinerilor, ca mai apoi, din prea-plinul aceleiasi prostii, sa incurce viitorul fostilor liceeni. Este vorba de nimeni altul decat Ministerul Educatiei. S-a copiat la greu la bacalaureat in acest an, iar procentul de promovabilitate a fost pe masura. Daca in Bucuresti promovarea abia s-a apropiat de pragul de 80%, la Constanta, 96,6% dintre tineri au trecut cu bine de testarea nationala. Adjuvant de seama al procentului aproape record de promovabilitate a fost chiar Ministerul Educatiei, ce le-a pus la dispozitie tinerilor, in luna februarie, toate variantele posibile destinate sustinerii examenului. In numar de 100 pentru fiecare proba de bacalaureat in parte, subiectele au fost supuse rapid legilor comertului. Fie ca a fost vorba de itemurile de la probele orale, fie de cele de la scris, toate au fost cuprinse impreuna cu rezolvarile de rigoare, in carti. Cu putina inventivitate, tinerii constanteni au speculat la maximum beneficiile experimentului propus de Ministerul Educatiei. Cu ajutorul magazinului Xerographix, de pe strada Mircea cel Batran, au reusit, cu putin noroc, sa faca din testare cel mai usor examen din viata lor.

                     Copiutele xeroxate au fost la Constanta vedetele bacalaureatului 2007. Iar cu intelegerea venita din partea inspectorilor scolari si a presedintilor de comisii, care au inchis ochii in fata banului, admitand fraudarea examenului national, notele au fost pe masura. Din cei aproape 8.000 de candidati din judet, 2.533 au luat note peste 9. Dupa un bacalaureat inutil, sustinut, gratie ministeriabililor Educatiei, cu fituici xeroxate, absolventii constanteni, incurajati sa ofere spaga si sa triseze testarile nationale, se vad acum in imposibilitatea de a se inscrie la facultatea dorita.

Ore de asteptare pentru o adeverinta
                    Adunati la ora 10.00 in curtea Colegiului „Mircea cel Batran“, o mana de copii cereau staruitor sa le fie acordate foaia matricola si adeverinta cu notele de la bacalaureat, mult necesare inscrierii la facultate. Pentru toti, zapisurile cu pricina reprezentau un imperativ, astazi fiind ultima zi de inscriere la o parte dintre facultatile pentru care au optat. In loc sa intre urgent in posesia documentelor, adolescentii au fost pusi pe drumuri. Delegati din partea secretariatului i-au rugat mai intai pe tineri sa revina dupa ora 12.00, cu promisiunea ca din acel moment va ploua cu adeverinte. O data reveniti, atat parintii, cat si fostii elevi s-au lovit de o indiferenta crasa. Desi acele ceasului au trecut de ora 13.00, angajatii Colegiului refuzau sa elibereze documentele cu pricina. Un parinte, exasperat de lunga asteptare, a luat legatura cu Inspectoratul Scolar General pentru a pune capat umilintei. A fost nevoie de interventia Inspectoratului pentru a se sfarsi cu circul. Desi erau fostii lor elevi si aveau nevoie de foaia matricola si o adeverinta cu rezultatele de la bacalaureat, reprezentantii Colegiului „Mircea cel Batran“ au eliberat zapisurile doar la interventia Inspectoratului Scolar Judetean. Sa speram ca nu vor opera in acelasi stil dezonorant licee precum „Traian“ sau „Decebal“, care au decis sa acorde documentele respective pe ultima suta de metri, incepand de vineri, 13 iulie. Unitatile de invatamant respective fac un abuz, avand in vedere ca sunt facultati din tara care nu mai fac inscrieri decat astazi, 12 iulie.  

Si umiliti, si cu banii luati
                     Dupa ore de asteptare, tinerii si parintii acestora au fost pagubiti dupa cum permite legea. In urma stingerii scandalului iscat, ce s-a lasat cu eliberarea adeverintelor, tinerii au aflat cu stupoare ca doar cate un exemplar este gratuit, acordarea mai multor originale ii costa. Pentru inca o adeverinta cu notele de la Bac, adolescentii trebuiau sa scoata din buzunar 5 lei, in timp ce pentru o foaie matricola suplimentara aveau sa fie recunoscatori cu 10 lei. De ceva ani, liceele se dedau la astfel de practici, iar universitatile ii incurajeaza. Sunt facultati care admit numai foile matricole si adeverintele cu rezultatele la bacalaureat numai in original. Cerinta tocmai perfecta, pentru a-i mai jecmani pe tineri inainte de a-si lua ramas bun de la liceul unde au petrecut 4 ani si pentru al carui renume au ostenit cu totii in felul lor.   

O stampila ministeriala sta in calea diplomei de Bac
                     Liceele si colegiile au un complice superior pe masura in institutia Ministerului Educatiei, ce pune si el bete in roatele admiterii. Ministeriabilii Educatiei, ce se numesc, nu au dat inca drumul diplomelor de bacalaureat, in conditiile in care fostii liceeni au ca termen-limita de depunere a dosarelor la universitatile din strainatate data de 15 iulie. Pe ultima suta de metri, guvernantii invatamantului se poticnesc de o stampila. Tinerii care vor sa plece la studii in strainatate risca sa nu se poata inscrie la facultate, deoarece inca nu si-au primit diplomele de bacalaureat. Acestea nu le-au fost eliberate pentru ca in judet inca nu au ajuns stampilele cu noua titulatura a Ministerului Educatiei. Elevii au ca termen-limita de depunere a dosarelor in strainatate data de 15 iulie. Diplomele cu vechea stampila nu sunt valabile, iar elevii se plang ca au invatat degeaba, daca nu isi pot lua diploma in timp util pentru a o valorifica. Marian Sarbu, inspectorul scolar general interimar, ne-a precizat ca abia ieri au intrat in posesia stampilelor de la Ministerul Educatiei. Ceea ce inseamna ca astazi liceele vor trebui sa ia cu asalt Inspectoratul Scolar Judetean pentru a le fi stampilate diplomele, fapt ce nu coincide si cu eliberarea lor. Cu putin noroc, abia de maine tinerii isi vor putea ridica diplomele, aceasta in conditiile in care vor ajunge la mica intelegere cu directiunile unitatilor de invatamant, avand in vedere ca multe licee au stabilit sa elibereze toate adeverintele si diploma de bacalaureat de vineri, 13 iulie.

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: