Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Pe Autostrada Soarelui… apune viata

Posted by admin® pe iulie 11, 2007

                     Tristul debut rutier al Sezonului Estival 2007 a pus crucea la capataiul rutelor constantene. Inconstienta soferilor, „sudata“ de nepasarea autoritatilor, a reusit, intr-o luna de zile, sa „ingroape“ peste 50 de oameni. La inceputul sezonului estival, Politia Rutiera Constanta rasufla usurata… portiunea Autostrazii Soarelui (A 2) ce traverseaza judetul Constanta se vedea ca un „miracol“ pentru un trafic fluent catre mare. Nu a fost deloc asa. Daca luam la puricat, pas cu pas, cele mai frecventate trasee, vom vedea ca bilantul este unul macabru. Ce este mai sumbru tine, insa, de noutatea autostrazii ce ne tranziteaza. La „inceputuri“, multa lume s-a bucurat, sperand ca drumul ce leaga tara de mare va fi unul degajat. Realitatea a demonstrat contrariul. 

Proasta organizare a autostrazii, pomii dupa care au tot stat la umbra politistii, cat si nefasta insecuritate a drumului au curmat peste 20 de vieti si au nenorocit alte 30. Spaima a pus stapanire pe conducatorii auto. La un filtru coordonat de Politia Rutiera Constanta, am intrebat pe un conducator auto daca prelungirea autostrazii A2 ii inspira incredere si siguranta. Raspunsul? „Sunt cred ca sunt  la a cincizecea cruce pe care mi-o fac de cand am iesit din Constanta. Evenimentele din ultimele zile nu fac decat sa imi inspire frica“, spune Mihai Robert, din judetul Valcea.
 

In lupta cu „morile de vant“
                        Ora sapte dimineata. De la sediul Politiei Rutiere Constanta pleaca in deplasare prima tura. Fiecare echipaj isi cunoaste exact locul pe care il va „dirija“ in ziua respectiva. La volan ori „calare“ pe motocicletele M.I.R.A., lucratorii Serviciului Rutier se indreapta catre cele mai fierbinti artere ale judetului. Prima oprire: drumul dintre Tuzla si Mangalia. Dupa 24 de ore de supraveghere, rezultatul este ingrijorator. Rutieristii au reusit, fara prea multa osteneala, pe baza greselilor comise de conducatorii auto, sa retina 25 de permise auto. Ne mutam spre Ovidiu – Crucea si observam cum, la sfarsitul unei zile de munca, agentii de la rutiera completeaza agenda de zi cu 15 permise. Nici „enigma“ drumului ce duce dinspre Basarabi spre Constanta nu ramane neelucidata. Rutiera face lumina si aici: 10 carnete de conducere retinute pentru viteza in exces. In total, pe trei artere principale, 50 de permise suspendate, si asta intr-o singura zi. Frecventa este naucitoare. Marius Ghita, purtator de cuvant in cadrul Politiei Rutiere Constanta, povesteste despre „lipsa de respect a conducatorilor auto fata de sine si fata de Politie. Oamenii nu inteleg ca, de cele mai multe ori, maratonul pe care acestia il fac se sfarseste tragic. Politistul nu tinde la mai multe permise suspendate. Pentru noi, siguranta traficului este primordiala, asa ca vom continua «duelul» pana cand rata accidentelor rutiere cauzate de nerespectarea regulilor de circulatie va intra in normalitate“.

7 zile pe saptamana, 7 morti pe zi
                     Multiplul de sapte a pus stapanire pe conduita rutiera din Constanta. Nu trece o zi ca pe marginea drumurilor sa nu apara cel putin sapte cruci. 49 de morti pe saptamana suporta judetul numai din nenorocirile rutiere. Cu toate acestea, administratorii drumurilor nu dau doi bani. Nici panouri aditionale care sa atentioneze pericolele si nici servicii de urgenta pe autostrada. Totul pare al nimanui. Alte aproximativ 17 persoane sunt ranite grav in urma carambolurilor iscate. Marius Ghita, purtator de cuvant al Brigazii Politiei Rutiere Constanta, responsabil cu efectivele detasate din tara, aminteste faptul ca tot detasamentul rutier de la Constanta este permanent in priza. „De pomana alergam dupa soferi, daca constiinta acestora nu reactioneaza“, explica „mediatorul“ S.P.R.. Din nefericire, posesorii de „volan“ stiu una si buna: cand Politia nu apare, pedala se-apasa tare!

Lian VACARENCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: