Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Facem carte sau „facem cartile“?

Posted by admin® pe iulie 11, 2007

de Mariuca ANDRONE

                     Intrebarea ar fi trebuit sa si-o puna ministrul Educatiei inaintea examenului de bacalaureat. Poate daca ar fi cugetat atunci, acum nu mai era necesara o recorectare, prin sondaj, in judetele in care s-au atins „performante“ de promovabilitate de 98,37% – ca in Suceava, sau 96,63% – precum la Constanta. Si pana una-alta, ce sa verifice Adomnitei? Notele puse de corectori pe lucrari? Sunt conforme cu cele scrise de elevi in lucrarile de la limba romana, matematica, biologie, fizica sau te miri ce alte materii alese de elevi. Asta nu inseamna ca in acest an avem o generatie de tinere genii. Nici vorba, explicatia este mult mai simpla: s-a copiat pe rupte, en gros si… en detail. En gros – cu cartile pe banca, en detail – de pe copiute. Si asta sub ochii „ingaduitori“ ai supraveghetorilor si cu „binecuvantarea“ presedintilor de comisii. Ce sa recorecteze acum? Niste lucrari perfect… copiate?!
                    Nu putini au fost profesorii corectori din Constanta care mi-au marturisit fara echivoc: „Stiu ca a copiat dar sunt obligata sa-l notez conform baremului“. Si baremul a fost atins cu brio de orice elev dotat cu fituici achizitionate, culmea, pe piata magazinelor de xerografiere, adica de la orice colt de strada. In atare conditii, care este rezultatul concret al actiunii ministerului? Nici unul, chiar daca, depistandu-se lucrarile copiate, s-ar lua masuri impotriva supraveghetorilor din clasele in care s-au aflat copii „cadorisiti“  cu note foarte mari. Poate cineva, fie el si ministrul Educatiei, sa dovedeasca, a saptea zi dupa scriptura bacalaureatului, ca in sala S8 a Liceului „Mircea cel Batran“, la proba limba romana scris, s-a copiat cu acordul… platit al celor doua cadre didactice?
                     Nu poate acum, pentru ca, domnule ministru, la examenul de bacalaureat s-a demonstrat ca in Romania europeana a anului 2007 nu se face carte. In schimb, s-au facut… cartile. Din timp. De la momentul la care elevii din clasa a XII-a au cotizat la fondul de protocol pentru Bac, dupa ce, in prealabil, parintii au fost pusi sa semneze ca… nu se strange fond de protocol. A urmat apoi spaga pentru supraveghetori. Stransa nonsalant chiar in sala de examen. Sa nu aiba habar distinsii reprezentanti ai ministerului cum s-a procedat in sala S8, spre exemplu? A fost mai simplu decat incearca acum sa limpezeasca Adomnitei apele… copiate ale examenului: un  elev a strans sumele de „rigoare“ (cunoscute de elevi inainte de intrarea in sala), a cerut mai apoi voie la toaleta si, pe drumul catre acest „lacas“, a predat suma profesoarei ce il insotea. Restul a venit de la sine. Inclusiv supravegherea tinerilor la… copiat, astfel incat sa nu fie depistati de seful comisiei! Se mira acum ministrul plus secretarii de stat aferenti ca elevii se buluceau la grupul sanitar pentru a-si scoate copiuta corespunzatoare biletul extras. Sa nu fi aflat oare onor conducerea Educatiei cat de „uimite“ au fost femeile de serviciu, la finalul zilelor de examen, obligate fiind sa care fituicile imprastiate prin bude cu… sacii?  

                   Poate nu a avut habar Adomnitei, dar, in mod cert, marimile invatamantului in plan local au intuit – daca nu neaparat chiar au stiut – ceea ce se poate face in liceele din ograda proprie. Mai ales cu niste subiecte stiute si rezolvate cu cateva luni inainte, prostia monumentala care a generat, de fapt, aceasta… idiotenie, numita pompos examen de bacalaureat. Nici macar nu simt nevoia sa-mi scuz termenii duri folositi anterior, in conditiile in care, dupa examenul scris la limba romana, una dintre absolvente imi spunea nonsalant: „Bine ca ne-au lasat sa copiem, caci nu stiam o boaba“. Si de ce m-as scuza, cand tariful la proba de sport a fost intre 800 si un milion lei, „amanunt“ cunoscut de orice parinte! Sa mai amintesc si de micile aranjamente facute de licee ce vor sa-si pastreze prestigiul si prin notele obtinute la Bac, indiferent de modalitatile prin care s-au obtinut rezultatele? Sau de cele ce aspira sa fie declarate colegii nationale („decoratie“ data si in urma rezultatelor de la examenele nationale), deziderat pentru care reprezentantii conducerilor sunt dispuse sa inchida ochii la „micile“ facilitati acordate elevilor in timpul bacalaureatului? Cred ca nu mai are rost, asa cum inutil este demersul ministrului Educatiei. Indiferent de rezultatul recorectarii  facute acum de Adomnitei, o generatie de tineri ai Romaniei europene este convinsa ca poate trece examenele vietii „facand cartile“ fara a invata carte! Si nu oricum, ci cu note mari…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: