Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Tabara „Cloaca“

Posted by admin® pe Iulie 10, 2007

                    Ieri, Spitalul Municipal Constanta a fost luat cu asalt de catre copiii din Tabara de la Navodari, care prezentau simptomele unei toxiinfectii alimentare. Primii bolnavi s-au prezentat, duminica dupa-amiaza, la policlinica din incinta taberei, deshidratati, cu febra de 39 de grade, colici, varsaturi si scaune diareice. Copiii si profesorii care ii insoteau si care acuzau dureri abdominale si stari febrile au fost dusi de urgenta la spital. Totodata, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie a Judetului Constanta, inspector Crina Chirea, a precizat ca personalul policlinicii a consultat circa 50 copii cazati in tabara, precum si sportivi de la lotul roman de oina – juniori. Duminica seara, alti 25 de copii care participau la Festivalul „Mamaia Copiilor” au avut aceleasi simptome, fiind transportati la spital de doua ambulante si o masina a Politiei Mamaia. In urma analizelor, cadrele medicale au decis internarea a 35 de copii, cu varsta cuprinsa intre 5 si 14 ani, care erau in stare mai grava, si 12 adulti,  profesori si parinti insotitori.

                     Directorul taberei, Dan Nicolae Rahau, a declarat ca dincolo de aceasta febra brusca si ameteli sunt foarte putini cei care au prezentat deranjamente stomacale, astfel incat sa se banuiasca o toxiinfectie alimentara, multi dintre ei mancand si alte produse in timpul zilei, iar in ultimele doua zile a fost foarte cald, iar apa marii… extrem de rece. Pe de alta parte, directorul Spitalului Municipal Constanta, dr. Sorin Rugina, a declarat ca micutii prezentau colici abdominale, limba uscata, febra, varsaturi si scaune diareice, ceea ce nu pot fi decat simptomele unei toxiinfectii alimentare, apa rece a marii neavand absolut nici o legatura cu boala micutilor.

Cate doi in pat
                    Locurile disponibile din spital nu au facut fata avalansei de bolnavi, cei mici fiind nevoiti sa stea cate doi in pat. Dr. Rugina a specificat faptul ca aceasta „inghesuiala“ a fost rezolvata ieri, cand mai multi pacienti au putut fi externati. De asemenea, a fost necesara solicitarea alimentarii stocului cu perfuzii si alte tratamente pentru a se interveni in cazul altor imbolnaviri. In prezent, starea a 70% dintre pacienti este ameliorata, dar sunt tinuti sub supraveghere. Dintre micutii internati, noua au solicitat externarea pentru a pleca in localitatile de domiciliu, medicii afirmand ca starea lor le permite parasirea spitalului numai pe semnatura supraveghetorului. Totodata, dr. Sorin Rugina a adaugat ca acesta este cel mai grav caz de imbolnavire in masa, de toxiinfectie alimentara, intalnit in ultimii ani. Autoritatile au declansat deja o ancheta pentru a stabili cauza imbolnavirii. Inspectorii sanitari au prelevat probe din blocul alimentar al taberei si au facut analize personalului angajat, urmand sa stabileasca, in cateva zile, daca suferinta victimelor provine de la mancarea din tabara. Politia economica a verificat deja daca documentele insotitoare ale produselor alimentare sunt in regula. Directorul Spitalul de Boli Infectioase Constanta spune ca, in medie, in aceasta perioada, numarul cazurilor de toxiinfectie alimentara este de pana la 10 pacienti pe zi. Directorul Directiei de Sanatate Publica Constanta, dr. Marius Enescu, spune ca e posibil ca din cauza caldurii din ultimele zile si a pauzei dintre mese, mancarea sa se fi alterat. El a recomandat, de asemenea, construirea unui alt bloc alimentar, iar o alta masura dispusa este deschiderea in regim de urgenta si a unei a doua cantine, astfel incat copiii sa nu mai manance in schimburi. Rezultatele prelevate de inspectorii sanitari vor fi finalizate, azi, intre timp medicii consultandu-i pe toti cei 1.100 de copiii cazati in tabara.

Conditii de sedere mizere
                      Cei care sunt cazati in tabara sunt dezamagiti de conditiile oferite. Toaletele sunt murdare, pline de apa, cestile de ceai nu sunt curate, tacamurile sunt lipicioase, iar painea este uscata. Conditiile mizere in care cei mici sunt nevoiti sa stea nu au facut decat sa bage in spital zeci de copii, care nu venisera decat sa se bucure de mare. Din partea Departamentului de Control al Guvernului, coordonator al Parteneriatului „Litoral 2007“, Emanoil Negut, s-a deplasat la Navodari pentru a verifica modul in care autoritatile responsabile au actionat in situatia din Tabara de copii „Lebada“ din Navodari. Vizita a fost stabilita ca urmare a informarilor primite de la autoritatile specializate in domeniile sanitare, respectiv sanitar-veterinar, cu privire la existenta suspiciunii unei toxiinfectii alimentare la Tabara de copii „Lebada“, apartinand S.C. „SIND Romania“ S.R.L. Bucuresti – Sucursala Navodari. Desi primesc mii de copii din toata tara, tabara nu dispune de autorizatie sanitara. Pentru aceste deficiente grave, care au pus in pericol viata a zeci de copii si adulti, directorul taberei, Dan Nicolae Rahau, va trebui sa dea explicatii in fata autoritatilor competente, dar si in fata parintilor ai caror copii si-au transformat vacanta intr-un iad.    

Ioana PAIDOS

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: