Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Codasii Europei la invatatura

Posted by admin® pe iulie 10, 2007

                 Avem un sistem de invatamant precar. Ineficienta sistemului educational din Romania este dovedita chiar de performantele inregistrate de elevii romani, cu mult mai slabe decat cele ale elevilor din tarile vecine, recent intrate in U.E., care au aproximativ aceleasi conditii social-economice ca Romania, se arata intr-un raport intocmit de fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea. Potrivit statisticilor, elevii romani sunt mult mai jos la invatatura decat ceilalti europeni. 23,6% dintre tineri parasesc prematur sistemul de educatie, fata de tinta U.E. de cel mult 10%. Ponderea populatiei de 22 de ani, care a absolvit cel putin liceul, este de 66,5%, comparativ cu 77,3% ponderea actuala din statele europene si minimul de 85%, care reprezinta obiectivul Uniunii Europene pe urmatorii ani. Ponderea elevilor de 15 ani care nu reusesc sa atinga nici macar nivelul cel mai scazut de performanta este 41%, fata de 19,4% in statele U.E. Cat priveste participarea adultilor la educatia permanenta, aceasta este de doar 1,6% fata de 12,5%, cat reprezinta cerintele impuse de Uniunea Europeana.

Profesorii si parintii rivalizeaza, elevii doi bani nu dau pe scoala
                    Scoala a devenit o casa a conflictului, ea a renuntat de mult sa mai fie institutia educatiei. Parintii tin sa-i traga de urechi pe dascali, iar profesorii nu se lasa nici ei mai prejos. Din nefericire, au de suferit tinerii zilelor noastre. Vai si amar de societatea viitoare! Parintii, in goana dupa material, uita ca acasa au niste suflete de crescut, nu doar trupuri de intretinut, iar profesorii, frustrati de politica ministeriala, ce-i plateste cu resturile financiare ce mai raman de la bugetul de stat, se dezbraca de caracter. Iar elevii se afla  intre ciocan si nicovala. Profesorii si parintii si-au pierdut reciproc increderea unii in altii. Frustrari si o multime de nemultumiri dainuie printre acestia. Un sondaj realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant arata ca 30% dintre profesori tin sa le transmita parintilor ca ai lor copii sunt agresivi, iar 90% sa le aminteasca ca bunul simt se preda acasa, nu la scoala. Si igiena tinerilor constituie o problema. 70% dintre dascali ar dori sa spuna parintilor sa nu mai trimita copilul la scoala fara sa fi facut un dus. Peste 85% dintre cadrele didactice vor ca atunci cand elevii sustin ca sunt persecutati, parintii sa-si faca timp sa vina si la scoala pentru a afla si parerea dascalilor. Alti 86% ar vrea sa le mentioneze ca a ajuta copilul sa copieze un referat de pe Internet nu este totuna cu a ajuta odrasla sa-si faca lectiile. Aproape jumatate dintre dascali vor sa le aminteasca parintilor ca atunci cand ei erau elevi nu negociau notele asa cum o fac copiii lor. Conform Institutului National de Statistica, 98% dintre profesori ar dori sa le spuna parintilor ca nu vorbesc suficient cu copiii lor. Ploaia de reclamatii la adresa parintilor a urmat cu revansa celor din urma. Parintii acuza si ei cadrele didactice din judet de lipsa de tact, diplomatie si profesionalism in actul educational. Tratarea parintilor care pe niste copii, si nu ca pe parteneri de incredere, lipsa pregatirii privind relatia scoala-familie sunt si ele alte reprosuri aduse cadrelor didactice. Cu totii au de acuzat cate ceva. Nici unii, nici altii nu se gandesc ca in cele din urma au de suferit numai elevii.

Scoala romaneasca exceleaza in saracie
                       Peste 9.000 de elevii din mediu rural, ce provin din familii nevoiase, sunt „ajutati“ de  Ministerul Educatiei cu cate  o bursa sociala, in valoare de… 9 lei. In momentul de fata, numai 13 elevi sunt rasplatiti pentru rezultatele deosebite la invatatura cu burse de merit sau studiu, ce nu depasesc 20 lei. Nici situatia de la oras nu suna mai incurajator: numai 800 de invatacei  sunt platiti  pentru efortul educational, in timp ce mai bine de 3.000 sunt asistati social. In ciuda faptului ca anual peste 3.000 de elevi au abandonat scoala, Ministerul Educatiei si al Muncii incurajeaza fenomenul, acordand celor care au renuntat la frecventarea cursurilor alocatia de stat in valoare de 25 lei.   

Camelia MATEI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: