Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Ecoul durerii nu strabate Cotroceniul

Posted by admin® pe Iulie 9, 2007

                  In timpul campaniei electorale presedintiale, dar si dupa instalarea la Cotroceni, Traian Basescu promitea, cu limba de inger, eliminarea saraciei. Prioritar in programul DA…daistilor aparea majorarea pensiilor. Nici un discurs al „protectorului pensionarilor“ nu se incheia fara reiterarea deja abuzatului indemn „Sa traiti bine!“. Bineinteles, nu cu pensii de cateva sute de mii (in agricultura) sau de cateva milioane (in mediul urban). Nevoia de o crestere reala a veniturilor modeste pentru majoritatea batranilor neputinciosi devenea imperativa. Cand, in sfarsit, dupa trei ani de tatonari si tergiversari, Guvernul concluzioneaza ca recorelarea pensiilor cu scumpirea in draci a vietii nu mai trebuie interpretata ca o masura social-democrata, seful statului maraie, latra si musca, amenintand ca Legea pensiilor nu va fi promulgata si ca va face stanga imprejur in Parlament.

                   Suntem in preajma alegerilor euro-parlamentare si onorarea majorarii pensiilor de catre un Guvern eminamente liberal (cu sprijin P.S.D.) este de neconceput pentru presedintele Romaniei. Ce promisiuni electorale, ce dezvoltare economica si resurse bugetare pentru indeplinirea reformei structurale din domeniul pensiilor?! Basescu stie una si buna: combinatia adulterina P.D.-P.L.D. nu va beneficia de „efectele speciale“ (de imagine), in eventualitatea promulgarii acestei legi. Categoric, altfel ar fi stat lucrurile daca guralivii Boc, Berceanu, Videanu&coteria democrata se gaseau la mansele Puterii si emiteau programul de marire a pensiilor. Atunci, nici bugetul, nici politica de pensii, nici resursele financiare nu ar mai fi cunoscut atatea hibe cate descopera, astazi, panglicarul nr. 1 al Administratiei Prezidentiale. Daca iresponsabilitatea politica a ajuns pana intr-acolo ca P.D. sa pretinda „demisia premierului Tariceanu, in urma compromisului(?!) facut cu P.S.D. in privinta majorarii pensiilor“, numai pentru ca jigarita si ofticata cotarla democrata a fost indepartata de la osul guvernarii, inseamna ca batjocorirea pensionarului a atins apogeul. Legile sunt bune, nu-i asa, doar cat timp Partidul Democrat se afla in varful gramezii sau macar scormone ceva  in ungherele guvernarii. In caz contrar, totul pute si toti pacatuiesc.

                      De trei zile, Legea pensiilor sta cu presedintele la masa. In termen de 20 zile, Basescu are obligatia s-o digere. Inghite in sec si promulga legea pe care nu o asimileaza, primind o palma usturatoare pe obrazul… popularitatii, sau solicita reexaminarea legii in Parlament. In cea de-a doua varianta, un afront disperat, care se va incheia, oricum, cu victoria parlamentarilor „cloaca“. Din prea mare „grija“ pentru pensionari, Base-contra doreste asigurari ca masura este sustenabila, iar „legea parafata in 2007 nu va fi o cacealma in 2008, 2009 sau 2010“. Cu o minte de marinel, Goe timpurilor noastre nu mai cere ajutor mamitei si nici lui mama-mare. Decat, cel mult, prezicatorilor din jurul Cotrocenilor… Este de-a dreptul stupid sa pretinzi solutii pentru un cincinal, cand masura vizeaza anul 2008. Pe buna dreptate, Varujan Vosganian  replica taios neroziei presedintiale: „Chiar daca in 2009 nu  am avea deloc crestere economica, tot am putea sa sustinem majorarea pensiilor decisa pentru 2008“. Altfel spus, din ciclul de promisiuni electorale „Trei ani mintim, pe unul il cinstim“, pensionarii ar trebui sa se aleaga cu ceva firimituri.

P.S.: In stilul suetist suburban  arhicunoscut, Traian Basescu isi incorda coardele vocale (in week-end-ul abia consumat), avertizand Executivul ca va pretinde explicatii asupra resurselor financiare care justifica majorarea pensiilor. Intocmai cetateanului turmentat, „tulburat“ de propriile cuvinte, Basescu a uitat, pana in ziua de azi, sa trimita pe adresa Guvernului, o solicitare in acest sens. Care va sa zica, ori corul consilierilor din preajma presedintelui s-a subtiat fantomatic, de nu se mai gaseste un finantist cu staif, ori insusi one-man-show una spune si alta pritoceste.

Valentin POPESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: