Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Cu „Western Union“ esti furat ca-n… western

Posted by admin® pe Aprilie 12, 2007

Frauda este infractiunea ce a adus in pragul disperarii toate bancile lumii. Romania se afla, spre surprinderea unora, pe primul loc in ceea ce priveste acest… sindrom al hotiei electronice. Una dintre cele mai recente metode a escrocilor romani de a face bani vizeaza serviciile de transfer rapid de bani. Cazuri recente demonstreaza ca escrocii au penetrat sistemul informatic al „Western Union“, cel mai popular serviciu de transfer rapid. Noua metoda vine dupa cea clasica cu card-uri, care a cam inceput sa scartaie, dupa ce utilizatorul de card s-a prins de faptul ca ar putea fi fraudat, in cazul in care isi mai transmite datele on-line. Si merge!

                Fraudarea transferurilor „Western Union“ merge ca pe roate! „Piratii cibernetici“ violeaza sistemul de siguranta si reusesc sa obtina atat lista cu nume de persoane care urmeaza sa primeasca bani, cat si codurile secrete ale tranzactiilor. Banii sunt incasati cu documente de identitate contrafacute. Persoanele care incaseaza banii au varsta apropiata cu destinatarii de drept, ceea ce face foarte dificila identificarea escrocilor.

M.T.C.N.-ul sau P.I.N.-ul de la card
                 Am incercat sa obtinem de la „Western Union“ o explicatie pe marginea acestui caz. Alexandru Badulescu, „Country Manager“ la „Western Union“, ne-a transmis prin intermediul purtatorului de cuvant Felicia Moga: „«Western Union» nu poate comenta tranzactiile individuale. Cu toate acestea, va asiguram ca «Western Union» trateaza cu toata seriozitatea situatiile in care serviciul de transfer de bani nu functioneaza corespunzator. «Western Union» coopereaza pe deplin cu toate autoritatile locale si internationale implicate, pentru sprijinirea investigatiei in acest caz, si acorda o atentie speciala sigurantei sistemelor sale de transfer de bani la nivel global.“ Reprezentantii „Western Union“ recomanda utilizatorilor acestui serviciu sa protejeze la maximum detaliile tranzactiilor: sa stie exact cui trimit banii, sa nu spuna altei persoane codul. De asemenea, „Western Union“ recomanda clientilor sa contacteze autoritatile sau departamentul local pentru protectia consumatorilor daca exista dubii sau suspiciuni in legatura cu o solicitare telefonica, prin posta sau e-mail, si sa trateze cu prudenta licitatiile prin Internet. Practic toata smecheria sta si de data aceasta in P.I.N., numai ca la „Western Union“ p.i.n.-ul se numeste M.T.C.N., si reprezinta codul secret al tranzactiei.

Constanta – in topul fraudelor electronice
                 In cele mai multe cazuri, activitatile infractionale sunt initiate din Romania, dar vizeaza victime din strainatate sau sunt finalizate in strainatate, unde se ridica produsul financiar.
                 Autorii folosesc, in comiterea acestor fapte, sisteme de plata rapide, oferite prin Internet (sistem escrow, conturi de paypal, conturi e-gold, conturi de Internet-bancking) sau sisteme de transfer rapid de bani (wire transfer – servicii oferite de institutii ca „Western Union“ sau „Money Gramm“). Cele mai active zone ale tarii, in ceea ce priveste comiterea acestui gen de fapte sunt: Constanta, Bucuresti, Alexandria, Ramnicu-Valcea, Craiova, Timisoara, Iasi, si Sibiu. Conform rapoartelor I.P.J., se remarca o tendinta de specializare continua a infractorilor atat asupra activitatilor desfasurate, cat si din punct de vedere tehnic, pentru identificarea de noi moduri de operare: licitatii frauduloase, folosire de site-uri false de escrow, site-uri de transport, site-uri de comert electronic, site-uri de phishing, ascunderea urmelor prin Internet si a circuitului produsului financiar.

Statistici ingrijoratoare
                  Cifrele arata faptul ca Politia s-a pus pe urmele micilor infractori. De altfel, ultimii trei ani de zile s-au dovedit foarte „cranceni“ in ceea ce priveste conturile cetatenilor. Miliarde de lei au fost furate cu ajutorul calculatorului si al Internetului. In 2004, 230 de astfel de cazuri au fost depistate, urmand ca, in 2005, numarul acestora sa creasca la 256, iar, in 2006, la 526, aproape dublu. Observam o crestere continua a sesizarilor in ceea ce priveste aceasta moda „on-line“ de a fura stand acasa, fapt foarte ingrijorator pentru bancheri. Nici numarul persoanelor invinuite nu este mic, fiind sub lupa politistilor 217 persoane in 2004, 289 in anul 2005, urmand ca, in 2006, numarul acestora sa creasca din nou simtitor la 389. Ceea ce ne pune pe ganduri este modalitatea in care autoritatile ii retin pe acesti infractori: 12 in 2004, 32 in 2005 si 65 in 2006. De ce oare asa? Surse din Politie declara faptul ca procurorii sunt cei care ii fac scapati pe acesti „pirati“ ai conturilor bancare, ei fiind cei care ordona eliberarea lor. In viitor, vom continua cu exemple, in momentul de fata cazurile fiind pe masa politistilor care le instrumenteaza.
 

Lian VACARENCU

Reclame

Un răspuns to “Cu „Western Union“ esti furat ca-n… western”

  1. dan said

    Buna seara,
    Chiar nimeni in tara asta nu este in masura sa prinda acest proces prin care acesti nemernici fura banii oamenilor care, creduli fiind, intra in jocul lor? Si eu am fost „acostat” de acesti excroci si „i-am mirosit” si nu le-am oferit datele de care ei aveau nevoie.Pot pune la dispozitie mailurile primite de acesti excroci care joaca rolulunor „batranei” care si-au vandut proprietatile din o anume tara(tara schimbandu-se dupa client) si bunul(masina,casa de inchiriat s.a.m.d.)urmand a cere banii prin transfer de bani(cazul meu WESTERN UNION).
    Sper sa nu mai cada nimeni in aceasta capcana si sa fie prinsi printr-un mod sau altul acesti nemernici,care,spre rusinea mea sunt romani si ne fac tara de ras oriunde calatoresc.
    Bafta tuturor si…..grija mare !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: