Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Bestii in uniforma

Posted by admin® pe martie 31, 2007

                 In mai putin de doi ani, badigarzii S.C. „Romania Murfatlar”, fosta „Vie Vin Murfatlar”, au adunat 14 dosare penale, dupa ce i-au zdrobit in picioare, la modul propriu, pe localnicii din zona, de-a valma cu hotii veniti la furat in vie sau cu ciobanii care pasteau pe imas. Evident, atunci cand au obosit, au folosit batele, iar de-a lungul acestei perioade s-au inregistrat si cazuri de sechestrari de persoane. Practic, politistii se confrunta cu o situatie fara precedent, nu numai in Constanta, dar si in tara. Sub pretextul protejarii catorva ciorchini de struguri, paznicii practica o politica de… intimidare preventiva, daca se poate spune asa: in majoritatea cazurilor, badigarzii descind din masinile firmei si se abat cu bate chiar si asupra oamenilor nevinovati care se afla in zona fermelor pe o raza de cativa kilometri, chiar daca acestia nu au venit sa fure.

                Mai trebuie spus ca procedura legala, atunci cand cineva este prins la furat, este sa fie imobilizat si sa se cheme Politia, nu sa fie pedepsit cu bata pana lesina. Politistii din Basarabi, cei care cerceteaza aceste cazuri, au spus ca le vine foarte greu sa ancheteze si sa gaseasca faptasii, intrucat acestia se bucura de deplina protectie a directorilor firmei. De exemplu, a aratat comandantul Politiei locale, comisar Ovidiu Grosu, la cererea Politiei  de a-l inlocui pe seful dispozitivului de paza, sub „obladuirea“ caruia s-au produs cele mai multe agresiuni, Nicusor Ispas, acesta a fost… promovat director.

Ciobani zdrobiti
                   Cel mai recent caz de acest gen s-a produs in data de 16 ianuarie a.c. Ion Ionescu, un medic din Siminoc, l-a rugat pe un vecin, Lucian Florea, sa-l ajute sa pasuneze niste oi. Ulterior, cei doi aveau sa declare, in sesizarea adresata Politiei, ca se aflau pe un drum care duce la imas, moment in care langa ei au parcat in tromba doua jeepuri „Lada Niva“ din care au coborat mai multe persoane. Fara un motiv aparent, i-au lovit cu pumnii si cu bicioarele, plus cu niste bate, pana au cazut in nesimtire la pamant, apoi au plecat. Ca urmare a „tratamentelor” aplicate, Ionescu a primit certificat medico-legal cu 16 -18 zile de ingrijiri medicale, iar Florea a necesitat 50-55 zile de ingrijiri medicale. Totusi, se pare ca situatia lui Florea s-a agravat, el nefiind complet restabilit, ba, mai mult decat atat, a suferit niste complicatii, ceea ce ar putea duce la schimbarea incadrarii juridice. Din cele 60 de poze cu agenti de paza de la „Murfatlar” pe care le-au vizionat, cele doua victime l-au recunoscut cu certitudine doar pe unul dintre agresori, in persoana lui Daniel Iordache. Ei au mai indicat trei persoane despre care au presupus ca au participat la agresiune, insa nu cu certitudine. De prisos sa spunem ca Iordache nu a recunoscut ca i-a batut pe cei doi si a refuzat sa dea vreo declaratie fara un avocat. El a refuzat chiar si sa spulbere banuielile ce planau asupra sa, supunandu-se testului cu detectorul de minciuni. Pentru ca acest ultim incident este grav, ca toate, de altfel, politistii au cerut o lista cu toti angajatii care fac parte din sistemul de paza, pentru ca apoi sa ceara o lista cu toti angajatii barbati din firma. Motivul? Exista suspiciunea, a spus comisarul Grosu, ce nu poate fi inlaturata fara a fi verificata mai intai, ca sunt folositi la patrulare si la batai angajati de pe alte posturi din schema, de exemplu electricieni sau strungari, tocmai in ideea de a nu fi recunoscuti. Politistii isi bazeaza supozitiile pe faptul ca in mai multe incidente, inclusiv ultimul, badigarzii nu purtau uniformele negre, ci haine obisnuite. Vis-a vis de solicitarea oamenilor legii s-a declansat un adevarat conflict intre acestia si conducerea firmei.

Razboi intre conducerea „Murfatlar“ si Politie
                    Conducerea firmei a refuzat sa dea vreo hartie cu numele angajatilor, documentele fiind obtinute abia dupa un control de fond al Politiei. Mai mult decat atat, se pare ca oamenii implicati in astfel de incidente sunt mutati imediat dupa aceea in alte puncte de lucru, tocmai ca sa fie scapati de mana lunga a Politiei. Lipsa de cooperare a conducerii „Murfatlar“ nu a ramas fara consecinte: politistii i-au aplicat directorului Viorel Potarniche o sanctiune contraventionala de 20 milioane lei si au obtinut, pana la urma, listele de care aveau nevoie. O alta consecinta a comportamentului violent al paznicilor este ca politistii au refuzat sa le avizeze planul de paza pentru anul in curs, termenul de „valabilitate” a acestuia expirand in luna aprilie a acestui an. In aceste conditii, ei pot ramane fara avizul de paza general, iar politistii le-au solicitat sa angajeze o firma profesionista de paza si protectie, renuntand la „pitbulii” lor, insa, pana acum, nu s-au conformat. „Probele din dosar, cel putin din ultimul, sunt direct coordonate de mine. Ancheta, insa, merge greu, atata vreme cat ei refuza sa dea declaratii sau sa se supuna testului cu detectorul de minciuni”, a mai adaugat Ovidiu Grosu. In toate cele 14 dosare aflate pe rolul Politiei, agentii de paza sunt cercetati pentru abuz in serviciu si fapte de violenta, in unele cazuri inregistrandu-se chiar si… sechestrarea peroanelor care au fost, mai intai, batute…

Antonia MAER

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: