Independentul® de Constanta

Constanta – cosmopolita, controversata, iubita, injurata…

Locuintele de serviciu – la preturi pentru sinistrati

Posted by admin® pe Martie 15, 2007

     Reprezentantii I.P.J. Constanta se asteapta sa fie „calcati“ de o comisie ministeriala care sa le verifice contractele de vanzare ale fostelor locuinte de serviciu. Verificarea survine ca urmare a unui ordin dat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a cerut constituirea unei comisii de verificare a tuturor vanzarilor de locuinte efectuate de M.A.I., incepand de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 562/2004, actul normativ prin care li s-a dat dreptul angajatilor ministerului sa-si cumpere locuintele de serviciu. Conform solicitarii ministrului, verificarile vor fi efectuate de reprezentanti ai mai multor structuri ale ministerului: Directia Generala Juridica, Directia Generala Financiara, Directia Generala Management Resurse Umane, Directia Generala Audit Intern, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si Directia Generala Anticoruptie. Din comisie a fost invitat sa faca parte si un reprezentant al Corpului National al Politistilor.

                  Mandatul comisiei este cel de a verifica toate documentatiile de vanzare-cumparare pentru locuintele aflate administrarea de M.A.I. si a declaratiilor de avere ale cumparatorilor. Ordinul vine ca urmare a declansarii scandalurilor locuintelor de serviciu, cumparate la pret modic de chestori din cadrul ministerului, cu toate ca nu aveau dreptul. Conform aceluiasi ordin, la nivelul inspectoratelor generale ale Politiei, la Politia de Frontiera, Jandarmerie, la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, si al celorlalte structuri din subordinea M.A.I., se vor constitui subcomisii cu acelasi obiectiv, care vor transmite comisiei centrale rezultatele verificarilor efectuate. Rezultatul verificarilor trebuie comunicat in 90 de zile, ceea ce inseamna ca verificarea se va derula pe o perioada de maxim doua luni.

Asteapta controlul
                    I.P.J. Constanta este una dintre structurile care au detinut si au scos la vanzare, in baza legii 562/2004, locuinte de serviciu, pana la acea data doar inchiriate politistilor. Neoficial, reprezentantii serviciilor Logistica si Financiar au aflat ca vor fi verificati cu privire la modalitatea de vanzare si cu privire la felul in care au fost intocmite contractele de vanzare cumparare ale locuintelor. Oficial, nu li s-a comunicat, inca, nici o data de control. Purtatorul de cuvant al I.P.J. Constanta, Crina Chirea, a declarat ca, in perioada 2005 – ianuarie 2007, au fost scoase la vanzare un numar de 45 din cele 48 de locuinte de serviciu detinute de I.P.J. Cele mai multe au fost vandute in baza legii numarul 562/2004, adica exact actul normativ vizat de Blaga si care prevedea ca locuintele, respectiv garsoniere si apartamente cu doua si trei camere, situate intr-un bloc din cartierul Inel 2, vor avea inclus in pret si T.V.A. Pretul de vanzare, au spus politistii, a fost stabilit de un expert evaluator desemnat de I.P.J. si chiar a existat si un proces intre vanzator si cumparatori, pentru ca pretul li s-a parut cam piperat. I.P.J. a castigat procesul, insa institutia a fost din nou data in judecata, pentru ca percepe T.V.A., desi nu are dreptul. Institutia a castigat din nou si, chiar cu T.V.A. inclus, costul apartamentelor a fost… pomana, chiar si pentru anul 2005 – o garsoniera a fost vanduta la aproximativ 100 milioane lei, un apartament cu doua camere a fost cumparat la 3 – 400 milioane lei (in functie de suprafata), iar pretul de cumparare al unui apartament a fost de aproximativ 600 milioane lei. Pentru piata imobiliara din 2005, cand un apartament cu trei camere valora minim 30.000 de euro, iar cota euro era mai mare ca acum, se poate spune ca politistii au facut o afacere. Ulterior, a intrat in vigoare legea 357/2006, ce prevedea restituirea T.V.A.-ului pe locuintele de serviciu, asa ca, si acum, politistii constanteni care vor sa-si recupereze T.V.A.-ul au posibilitatea sa faca cerere, sumele fiind restituite in functie de ordinea in care se fac solicitarile. Pentru cei care au facut rate, insa, s-a procedat la recalcularea acestora. Politistii nu stiu inca ce se va intampla, daca Blaga, in urma raportarii din teritoriu, va decide ca ministerul a pierdut, insa se tem ca vor ramane fara… acoperis deasupra capului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: